Fostul ambasador ucrainean în Germania, cunoscut pentru pozițiile dure, a ajuns viceministru

  • 19 Noiembrie 2022 11:17
Fostul ambasador ucrainean în Germania, cunoscut pentru pozițiile dure, a ajuns viceministru

Andri Melnik, fostul ambasador ucrainean la Berlin, cunoscut pentru pozițiile sale dure, a fost numit adjunct al ministrului de externe, transmite Agerpres.

Reprezentantul guvernului în parlamentul Ucrainei, Taras Menliciuk, a anunțat numirea vineri, pe Twitter.

Melnik a fost ambasador timp de șapte ani, înainte de a fi rechemat la Kiev luna trecută, după ce a comentat despre liderul naționalist ucrainean Stepan Bandera, o personalitate controversată până astăzi în Ucraina și în străinătate. Ambasadorul era invitat adesea la televiziunile germane și a afirmat că i-a luat apărarea lui Bandera pentru a arăta că acesta este o figură respectată în unele părți din Ucraina.

Bandera a fost unul din conducătorii insurecției ucrainene atât împotriva naziștilor, cât și a sovieticilor. Aliații săi au fost acuzați de asasinate în masă, ale căror victime au fost polonezii de pe teritoriul actual al Ucrainei.

După invazia rusă în Ucraina, începută în februarie, Melnik a criticat Berlinul pentru presupusa orientare pro-rusă și a făcut lobby pentru ca guvernul german să furnizeze țării sale armament sofisticat.

Înainte de plecarea din post, ambasadorul s-a angajat într-o controversă aprinsă online cu miliardarul Elon Musk, care propusese ca Ucraina să cedeze Rusiei Crimeea deja anexată și să organizeze noi referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forțele ruse. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău