Foștii președinți ai BEM și UniBank, printre persoanele reținute în dosarul fraudei bancare (Anticoruptie)

  • 04 Decembrie 2020 17:17
Foștii președinți ai BEM și UniBank, printre persoanele reținute în dosarul fraudei bancare (Anticoruptie)

Fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi, se numără printre persoanele reținute vineri de procurori și ofițerii CNA în dosarul fraudei bancare.

Informația a fost confirmată pentru portalul Anticoruptie.md de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc.

Dumitru Țugulschi a mai fost reținut și acum patru ani de oamenii legii, fiind cercetat în dosarul Unibank. Acestuia i se incriminează încălcarea regulilor de creditare, gestionarea defectuoasă și frauduloasă a băncii și escrocherie în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, în intervalul anilor 2013 – 2014, bancherul ar fi acordat mai multor agenți economici patru credite neperformante în sumă totală de 16 milioane de dolari și 15 milioane de euro. Țugulschi a respins acuzațiile. În prezent, dosarul încă se află pe rol în instanța de fond.

În 2016, Țugulschi s-a numărat printre cei sancționați cu amenzi de câteva zeci mii de lei de către BNM.

Viorel Bîrca a fost pus sub învinuire, în mai 2015, și în dosarul Băncii de Economii. Acesta a fost învinuit de încălcarea regulilor de creditare. Potrivit acuzatorilr, în urma acordării creditelor neperformante, statul ar fi fost prejudiciat cu milioane de lei.

Audiat în iulie 2019 de membrii Comisiei parlamentare de anchetă a furtului miliardului din sistemul bancar moldovesc, Bîrcă ar fi confirmat faptul că în noiembrie 2014, atunci când din cele trei bănci (BEM, UniBank și Banca Socială) au fost scoși aproape două miliarde de dolari, deciziile de acordare a acestor credite au fost luate de trei persoane din cadrul BEM: Ilan Șor, Ivan Ursu și Stanislav Budza.

Amintim că oamenii legii au reținut vineri și patru persoane care au figurat în administrația Băncii Sociale.

Citiți continuarea pe Anticoruptie.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău