Fosta șefă a Pieței Centrale consideră că demiterea ei din funcție a fost incorectă

  • 25 Iunie 2019 12:13
Fosta șefă a Pieței Centrale consideră că demiterea ei din funcție a fost incorectă

Fosta șefă interimară a Pieței Centrale, Lilia Buștiuc, consideră că demiterea ei din funcție este incorectă și nu are legătură cu performanțele profesionale, ci a fost făcută pentru că a declarat război schemelor ilegale din instituție.

 Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă la IPN.

Lilia Buștiuc a susținut că, odată cu venirea în funcție, a făcut un audit care a depistat multe nereguli. Informația a fost prezentată primarului Ruslan Codreanu, cu precizarea că nu poate vărsa bani în contul Primăriei, pentru a acoperi o serie de datorii provenite din amenzi.

„La începutul anului 2019, datoria constituia 65 de milioane de lei. Pe perioada celor două luni cât am fost în fruntea întreprinderii, am reușit și am mai strâns 20 de milioane din depozite, venituri, din rezultatul activității. Astfel, la ziua de astăzi, datoria este de doar 40 de milioane”, a afirmat Lilia Buștiuc.

Fosta șefă interimară a Pieței Centrale a mai declarat că, în perioada mandatului său, a adus beneficii instituției de un milion de lei. Aceasta consideră că demiterea ei din funcție este urmarea unor alegații nefondate la adresa ei. „Sunt nevoită să-l acționez în judecată pe domnul Ruslan Codreanu, primar general interimar, pentru afirmațiile lansate în spațiul public care mi-au lezat grav reputația mea profesională”, a spus Lilia Buștiuc.

În ceea ce îl privește Viorel Braga, noul director al Pieței Centrale, Lilia Buștiuc a precizat acesta riscă să plece și el cu imaginea murdară. „Dumnealui nu realizează că și el este o persoană folosită, pentru o perioadă, cum a spus domnul Codreanu, de trei luni, pentru a mușamaliza situația și a pune sub masă toate acele nereguli și crime care sunt în Piața Centrală”, a afirmat Lilia Buștiuc.

Prezent la conferința de presă, Valentin Dvornic, președintele sindicatului întreprinderii Piața Centrală, a declarat că peste 280 de angajați vor semna o sesizare la adresa Primăriei și a Consiliului Municipal, pentru a afla motivele pentru care, „prin concedierea Liliei Buștiuc, a fost ponegrit tot colectivul”. Valentin Dvornic a mai spus că, prin strângerea semnăturilor, angajații Pieței Centrale sar în apărarea Liliei Buștiuc.

Vicepreședintele comitetului sindical al Pieței Centrale, Oleg Pascal, a spus că, de la venirea în funcție, Lilia Buștiuc, a reușit să unească angajații instituției. „Acum, colectivul nu este indignat nu numai de demiterea directorului, dar și de maniera în care a fost luată această decizie –  fără o anchetă de serviciu, fără decizia altor instanțe, ci doar la solicitarea unor agenți economici”, a spus Oleg Pascal. Acesta a precizat că sindicatul pe care îl reprezintă solicită anularea deciziei de concediere a Liliei Buștiuc.

Și Valeria Tricolici, președintele Federației Sindicatelor din Domeniul Cooperației de Consum, Comerțului și Antreprenoriatului, a declarat că instituția sindicală pe care o conduce susține angajații Pieței Centrale și că, prin decizia de concediere, Liliei Buștiuc i-a fost încălcat dreptul la muncă.

Primarul Ruslan Codreanu a anunțat, pe 21 iunie, demiterea conducerii Pieței Centrale, la doar trei luni de la numire, invocând plângeri ale comercianților care spun că li se cer în continuare plăți exorbitante pentru a putea vinde la piață.

Ruslan Codreanu nu a reacționat, deocamdată, la aceste acuzații. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău