Fosta procuroare generală a Crimeii a fost concediată dintr-o agenție federală a Rusiei la câteva săptămâni după ce a criticat războiul pornit de ruși în Ucraina

  • 13 Iunie 2022 16:41
Fosta procuroare generală a Crimeii a fost concediată dintr-o agenție federală a Rusiei la câteva săptămâni după ce a criticat războiul pornit de ruși în Ucraina

Natalia Poklonskaia, fostă procuroare generală a Crimeii, a fost demisă din funcția de șef adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei pentru comunicare internațională, la câteva săptămâni după ce a criticat războiul început de Moscova în Ucraina. Vladimir Putin a semnat decretul de revocare luni dimineață, scrie The Moscow Times, citat de DIGI24.

După ce și-a dus la capăt mandatul de procuror general, Poklonskaia a fost aleasă deputat în parlamentul de la Moscova și apoi numită în luna februarie ca director adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu rușii din afara țării, scrie DIGI24.

În vârstă de 42 de ani, Natalia Poklonskaia este membră a partidului Rusia Unită condus de Putin. Născută în Ucraina, ea a trecut de partea rușilor în timpul anexării ilegale a Crimeii din 2014.

Poklonskaia a scris pe canalul său de Telegram că se va muta într-un alt post și i-a mulțumit lui Putin pentru „încrederea și susținerea” lui.

Demiterea sa din funcție vine la câteva săptămâni după ce aceasta a criticat invadarea Ucrainei, catalogând „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 februarie drept o „catastrofă”.

„Mor oameni, case și orașe întregi sunt distruse, lăsând milioane de persoane refugiate. Trupuri și suflete sunt mutilate. Inima mi-e plină de durere”, a afirmat Poklonskaia.

„Cele două țări native ale mele se ucid reciproc și nu asta mi-am dorit și nu îmi doresc asta”, a mai spus aceasta în timpul unui mesaj video transmis la un forum internațional organizat în luna aprilie.

Ulterior, aceasta a criticat și afișarea literei Z, devenită un simbol al susținerii războiului din Ucraina.

Comentariile sale au declanșat indignare, inclusiv din partea șefului ei, directorul Rossotrudnichestvo, Evgheni Primakov. Acesta a afirmat că Z-ul este un simbol al „eliberării Ucrainei de răul evident al teroriștilor și bandiților”.

Poklonskaia nu a precizat ce post urmează să ocupe sau dacă acesta va fi în continuare unul în guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău