Fosta prim-ministră a Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestată într-un dosar de deturnare de fonduri

  • 11 Iunie 2023 18:56
Fosta prim-ministră a Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestată într-un dosar de deturnare de fonduri

Fostul premier al Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestată. Aceasta își dăduse demisia subit în februarie 2023. Fostul premier al Scoției, Nicola Sturgeon, a fost arestată. Aceasta își dăduse demisia subit în februarie 2023. Arestarea ei vine după arestarea trezorierului Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Colin Beattie, și a fostului director executiv al partidului, Peter Murrell, transmite Sky News

De asemenea, soțul fostei prim-ministre Sturgeon a fost eliberat. Ei au fost eliberați ulterior, fără a fi puși sub acuzare, scrie G4Media.

„Nicola a spus în mod constant că va coopera cu ancheta dacă i se va cere și continuă să facă acest lucru”, au declarat avocații fostei prim-ministre.

Soțul ei, fostul director executiv al SNP, Peter Murrell, a fost arestat la începutul acestei luni de poliția care investiga finanțele SNP și a fost interogat timp de peste 11 ore înainte de a fi eliberat în așteptarea unor investigații suplimentare.

În cadrul operațiunii Branchform poliția scoțiană investighează ce s-a întâmplat și cum au fost cheltuite fonduri de 600.000 de lire sterline care erau alocate pentru organizarea unui al doilea vot pentru independența Scoției.

În cadrul anchetei, poliția a percheziționat sediul central al SNP și locuința lui Sturgeon, dar și a soțului ei, Murrell. De asemenea, a fost confiscată o rulotă de lux în valoare de 100.000 de lire sterline din fața casei mamei lui Murrell. SNP a declarat că a „cooperat pe deplin” cu ancheta și că „va continua să facă acest lucru”.

Arestarea Nicolei Sturgeon va aprinde și mai mult scandalul care a cuprins cel mai mare partid politic din Scoția la doar câteva luni după ce aceasta a demisionat din funcția de lider de partid și prim-ministru în februarie.

La vremea respectivă, Sturgeon a declarat subit că demisionează pentru că această funcție „își pune amprenta asupra ta și a celor din jur”, iar explicații suplimentare nu au fost oferite.

Ea a spus că, în opinia sa, o parte din „a servi bine ar fi să știi aproape instinctiv când este momentul potrivit” să te retragi, adăugând:

„În mintea și în inima mea știu că acel moment este acum, că este momentul potrivit pentru mine, pentru partidul meu și pentru țară”, declarațiile ei stârnind controverse aprinse.

Câteva luni mai târziu, Murrell a fost arestat agitând societatea în ce privește soarta și modul în care funcționează lucrurile în cel mai mare partid scoțian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău