Fosta lideră a Myanmarului a compărut în persoană în fața tribunalului, o premieră

  • 24 Mai 2021 11:56
Fosta lideră a Myanmarului a compărut în persoană în fața tribunalului, o premieră

Fosta lideră a Myanmarului, Aung San Suu Kyi, inculpată de mai multe ori de junta militară, a compărut luni în persoană în fața tribunalului, pentru prima dată după lovitura de stat din 1 februarie, a anunțat una dintre avocatele sale, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Fosta șefă de facto a guvernului civil, care până acum a compărut doar prin videoconferință, a fost autorizată să discute direct cu echipa care îi asigură apărarea.

"Noi ne-am întâlnit cu ea timp de 30 de minute", a declarat avocata Min Min Soe. "Părea într-o stare de sănătate bună și pe deplin încrezătoare", a adăugat avocata.

Înainte de audiere, Aung San Suu Kyi, 75 de ani, "a afirmat că partidul său, Liga Națională pentru Democrație (LND), va exista atât timp cât va exista poporul, pentru că ea (liga) a fost fondată pentru popor", a relatat avocata.

Junta amenință cu dizolvarea LND, care a câștigat la mare distanță alegerile legislative din 2020 și a acuzat fraude electorale în acest scrutin.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991 pentru lupta sa îndelungată împotriva precedentelor regimuri militare, face parte dintre cele peste 4.000 de persoane plasate în arest după puciul din 1 februarie.

Ea este urmărită pentru nerespectarea restricțiilor legate de pandemie, pentru import ilegal de aparate walkie-talkie, pentru incitare la revoltă publică și pentru încălcarea unei legi asupra secretelor de stat, lege ce datează din perioada colonială. De asemenea, este acuzată că a primit mai multe sute de mii de dolari și 11 kilograme de aur mită, însă nu a fost inculpată pentru corupție.

Dacă Aung San Suu Kyi va fi găsită vinovată, ea nu va mai avea dreptul să participe la viața politică și ar putea fi condamnată la ani grei de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău