Fost președinte al Curții Constituționale: Contestațiile privind legalitatea scrutinului au ajuns prea târziu

  • 23 Noiembrie 2016 11:25
Fost președinte al Curții Constituționale: Contestațiile privind legalitatea scrutinului au ajuns prea târziu

Curtea Constituțională nu va avea o sarcină prea grea atunci când va trebui să se pronunțe asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale, afirmă un fost magistrat și președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, Victor Pușcaș.

Comentând în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune plângerile depuse în instanțele judiciare în care se contestă legalitatea scrutinului, Pușcaș a afirmat că toate ar fi ajuns prea târziu în justiție, contrar Codului Electoral, ceea ce ar putea să constituie un motiv din care justiția să nu dea satisfacție depunătorilor.

Potrivit lui Pușcaș, Codul electoral obligă concurenții electorali să conteste în justiție încălcările în momentul observării: cele din ajunul scrutinului până în ziua alegerilor, cele din timpul scrutinului – în ziua votării și doar actele finale emise de CEC pot fi contestate după scrutin, doar dacă se atestă un anumit tip de încălcări, cum ar fi erori de numărare etc.

„Pentru a declara nulitatea alegerilor, Curtea ar trebui să stabilească că în procesul de votare sau numărare ar fi fost comise încălcări care ar fi influențat rezultatul voturilor. Deocamdată, nu există confirmări în justiție a niciuneia din încălcările semnalate”, a mai declarat Victor Pușcaș.

Unul din participanții turului doi de scrutin, Maia Sandu, devansată conform scorurilor confirmate de CEC de Igor Dodon, a depus după alegeri la Curtea de Apel o plângere în care enumeră nouă tipuri de încălcări care i-ar fi prejudiciat rezultatul: suprimarea dreptului la vot al cetățenilor din diaspora, încălcarea principiului votului liber exprimat prin organizarea transportării ilegale a cetățenilor din stânga Nistrului, implicarea bisericii în campanie, tipărirea și răspândirea pliantelor denigratoare etc.

În paralel, mai mulți cetățeni moldoveni din diaspora cărora nu le-au ajuns buletine de vot în secțiile de votare din țările în care se află au depus și ei plângeri în justiție, în care acuză instituțiile statului de îngrădirea dreptului constituțional la vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău