Fost premier al Marii Britanii: Regatul Unit ''se îndreaptă ca un somnambul către uitare''

  • 11 August 2019 15:29
Fost premier al Marii Britanii: Regatul Unit ''se îndreaptă ca un somnambul către uitare''

Fostul premier britanic Gordon Brown a declarat că Regatul Unit, care în trecut a fost admirat în întreaga lume pentru toleranța și deschiderea sa spre exterior, prezintă în prezent o altă față, cea a divizării, intoleranței și a obsesiei față de propriile trăiri interioare, informează duminică agenția Press Association.

Într-un editorial publicat de The Observer, Brown a scris că, la nici trei săptămâni de la venirea la putere ca premier a lui Boris Johnson, "naționalismul englez este în ascensiune, Partidul Conservator și Unionist s-a reîncarnat în Partid Conservator și al Brexitului, iar de unionism pare să nu mai rămână nici urmă".

El a adăugat că Regatul Unit a sacrificat bunul simț pentru a urmări o abandonare dogmatică a propriilor sale interese.

Brown, care a fost premier între 2007 și 2010, a mai spus că naționalismul dezmembrează Regatul Unit, împingându-l către "o calamitate economică fără precedent, precipitată de o ieșire fără acord din Uniunea Europeană".

Fostul premier laburist mai scrie că vizitele recente ale lui Johnson în diverse zone din Regatul Unit nu au contribuit cu nimic la schimbarea impresiei potrivit căreia, sub conducerea lui, statul multinațional cel mai de succes din lume "este lipsit de un scop unificator suficient de puternic pentru a-l menține unit și pentru a ține deoparte cele patru naționalisme - scoțian, irlandez, englez, dar și naționalismul galez, în ascensiune".

Brown, care este scoțian, a acuzat Partidul Național Scoțian (SNP, proindependență) că promovează un naționalism scoțian despre care susține că este progresist și proeuropean, ignorând totodată ceea ce Brown numește riscul pierderii a sute de mii de locuri de muncă în cazul în care Scoția iese din Regatul Unit.

Politicianul britanic încheie prin a spune că idealurile caracterului britanic incluziv și deschis către exterior "nu vor putea supraviețui divizării și haosului unui Brexit fără acord". Pentru a preveni ascensiunea naționalismului disfuncțional, "primul pas este stoparea din fașă a unui Brexit fără acord", a mai apreciat fostul premier britanic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău