Fost judecător la CEDO, despre atacurile politicienilor la adresa Curții Constituționale: Problemele se ascund în imperfecțiunea legislației naționale
-
20 Mai 2020 15:40
Un grup de inițiativă format din foști judecători, președinți ai Curții Constituționale și juriști își exprimă îngrijorarea privind atacurile tot mai dese la adresa Curții Constituționale din partea clasei politice. Totodată, ei consideră că R. Moldova are nevoie de o reformă în domeniul jurisdicției constituționale, astfel încât Curtea Constituțională să fie cu adevărat liberă și independentă în luarea deciziilor.
Ex-președintele Curții Constituționale, Victor Pușcaș, susține că politicienii întotdeauna și-au dorit să controleze instanțele judecătorești, inclusiv Curtea Constituțională. De aceea, el consideră că este nevoie de o reformă a jurisdicției constituționale care să asigure o independență reală a Înaltei Curți.
„Puterea politică întotdeauna a manifestat interes ca să aibă niște instanțe judecătorești loiale. Și acest lucru nu este doar la ziua de astăzi, dar începuturile sunt încă din statul sovietic, când instanțele judecătorești erau recunoscute ca o cenușăreasă. Trebuie să ne deranjeze faptul cum să funcționeze, cum să fie formată și cum să fie administrată, deși, dirijată de către lege această instituție ca ea să asigure supremația Constituției în Republica Moldova.”
Victor Pușcaș a propus ca actele normative sau legile să fie contestate la Curtea Constituțională înainte de a fi promulgate. Totodată, el este de părere ca și Consiliul Superior al Magistraturii să aibă dreptul de a se adresa la Curtea Constituțională ca organ de autoadministrare a instanțelor judecătorești.
Despre necesitatea reformării Curții Constituționale vorbește și fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi. El constată că multe probleme se ascund în imperfecțiunea legislației naționale.
„Judecătorii se plâng de presiuni asupra lor, de filaj. Eu m-am uitat în legislație care este pedeapsa pentru acest gen de acțiuni. Practic - nicio pedeapsă. Este numai răspundere contravențională până la maxim 4500 de lei pentru ingerință în activitatea Curții Constituționale. Aceasta nu este pedeapsă proporțională. Trebuie să fie pedeapsă penală pentru ingerință ilegală în activitatea Curții.”
Grupul de inițiativă a informat că va organiza o conferință științifică unde se va discuta despre reforma din domeniul jurisdicției constituționale din Republica Moldova. Totodată, ei au semnat și o adresare către autorități, liderii politici și societatea civilă privind modul cum trebuie ameliorată situația creată în jurul Curții Constituționale.