Fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Moscovei

  • 28 Septembrie 2022 11:40
Fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Moscovei

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat marți de Curtea Supremă a Ungariei pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei, unde locuiește în prezent, informează AFP.

"Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (...) de spionaj împotriva instituțiilor Uniunii Europene", se spune în decizia consultată de agenția de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat "pentru interesele Rusiei și (pentru) a slăbi politica UE" între 2012 și 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informații al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru "fraudă fiscală" și "falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar". Lui Bela Kovacs i se reproșează că a semnat contracte de stagiu "fictive", cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare. transmite Agerpres.

Acest fost membru al partidului naționalist Jobbik a ieșit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 și 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzații, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanță în 2020 și unde predă relații internaționale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria "KGBela", cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informații ruse, Bela Kovacs se declară "victima unor atacuri politice" orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău