Fost comandant al Armatei SUA în Europa: Avem nevoie ca România să își îmbunătățească infrastructura

  • 26 Aprilie 2018 16:03
Fost comandant al Armatei SUA în Europa: Avem nevoie ca România să își îmbunătățească infrastructura

România trebuie să își îmbunătățească infrastructura de autostrăzi sau căi ferate pentru a asigura eficiență operațiunilor NATO și pentru a permite, la nevoie, o desfășurare rapidă a forțelor, a declarat fostul comandant al Armatei SUA în Europa, Ben Hodges, într-un interviu acordat Agerpres.

Hodges, cel care a condus forțele SUA în timpul celui mai mare exercițiu terestru al NATO din 2017 – Saber Guardian (găzduit în România) – a vorbit despre nevoia ca infrastructura din țara noastră să fie îmbunătățită, întărind mesajele aliate pe această linie. De altfel, într-un răspuns pentru CaleaEuropeana.ro, astăzi, secretarul general al NATO a spus că viitorul summit aliat ar putea determina decizii privind creșterea prezenței forțelor pe întreg flancul estic al Alianței și asigurarea unei mobilități militare care să permită, la nevoie, desfășurarea rapidă a forțelor militare.

“Chiar aș vrea să văd îmbunătățiri în privința infrastructurii aici, pentru că forțele armate române, Ministerul Apărării fac tot ce se poate pentru ca soldații români să fie echipați și antrenați bine. Aici sunt scutul antirachetă, centre de instruire foarte bune. (…) Ce trebuie făcut acum este îmbunătățirea infrastructurii – căi ferate, autostrăzi, pentru ca restul Alianței să vină aici“, a susținut Hodges în interviul citat.

Generalul american a punctat că, în cazul în care apare o criză, forțele NATO trebuie să aducă multe echipamente și trupe pe calea ferată, pe autostrăzi, inclusiv peste Carpați.

Între timp, ambiția mobilității militare a fost asumată la nivelul NATO prin adaptarea structurii de comandă în acest sensși la nivelul UE printr-un proiect sub egida PeSCo. Atât secretarul general al NATO, printr-o declarație acordată CaleaEuropeana.ro la 6 decembrie 2017, cât și Comisia Europeană, printr-un plan de acțiune în acest sens, au arătat că proiectul mobilității militare, dincolo de chestiunile legale și birocratice, este dependent de calitatea infrastructurii.

Ben Hodges a vorbit despre rolul României în cadrul NATO în regiunea Mării Negre.

“În primul rând, vrem să vedem regiunea Mării Negre fiind abordată din punctul de vedere al securității, să o punem pe agenda Summit-ului NATO, să găsim moduri de a asigura stabilitatea în regiune. Cred că România este lider în regiune, cu siguranță face tot ce îi stă în putință pentru securitatea și stabilitatea de aici, pentru modernizare. Este o parte importantă din securitatea NATO”, a declarat acesta.

General-locotenent în rezervă Ben Hodges este în prezent coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA) și a fost la București, săptămâna trecută, la un eveniment care a abordat rolul României în NATO, găzduit de Administrația Prezidențială.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău