Fost analist al serviciilor secrete americane, condamnat pentru că a dezvăluit programul militar secret privind asasinatele cu dronă

  • 28 Iulie 2021 09:50
Fost analist al serviciilor secrete americane, condamnat pentru că a dezvăluit programul militar secret privind asasinatele cu dronă

Un fost analist al serviciilor de informații americane a fost condamnat la 45 de luni de închisoare pentru că a transmis presei informații despre un program militar secret privind asasinate țintite cu drone, în timpul administrației președintelui democrat Barack Obama.

Daniel Everette Hale a fost angajat de Agenția Națională de Securitate a SUA între 2011 și 2012, în Afganistan, unde a participat la mai multe lovituri cu drone. El spune că experiența l-a afectat emoțional, relatează AFP, citată de Agerpres.

După ce a părăsit armata, el a lucrat în 2014 în cadrul Agenției Naționale de Informații Geospațiale (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA), a cărei misiune este colectarea de informații geospațiale prin intermediul imaginilor din satelit, ceea ce i-a oferit acces la documente clasificate „top secret” cu privire la un program de asasinate țintite cu dronă în Yemen, Afganistan și Somalia.

El a sustras documente referitoare la acest program și le-a transmis unui jurnalist de la site-ul de informații online The Intercept, care le-a dezvăluit în 2015 în cadrul unei ample anchete intitulate „The Drone Papers”, dezvăluiri care au provocat un scandal de proporții.

Hale (34 de ani) risca până la 50 de ani de închisoare. În cadrul unui proces întârziat de restricțiile din cauza secretului apărării, dar și a pandemiei de COVID-19, el a pledat vinovat pentru „deținerea și transmiterea de informații referitoare la apărarea națională”.

Menționând probleme de sănătate mintală legate de o copilărie dificilă, Hale a cerut ca detenția sa să nu depășească 12-18 luni.

Avocații săi au dat asigurări, într-un document pus la dispoziția tribunalului, că transmițând acele documente, el nu intenționa să facă rău Statelor Unite, iar infracțiunea comisă de el poate fi catalogată drept „delict de conștiință”.

„A dorit să-și ușureze conștiința și să-și informeze compatrioții în speranța că America își va respecta idealurile”, au pledat avocații săi.

Acuzarea a cerut între 9 și 11 ani de închisoare, apreciind că el s-a alăturat NGA doar pentru a fura și transmite documente, știind că aceasta ar afecta grav securitatea națională a Statelor Unite.

Alte cazuri de persoane care au divulgat informații site-ului The Intercept au condus la acțiuni judiciare.

În octombrie 2018, un agent FBI a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a divulgat informații confidențiale despre metodele de recrutare ale poliției federale.

Înaintea sa, un fost subcontractant NSA a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare pentru divulgarea unui raport top secret cu privire la atacurile cibernetice rusești în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău