Fost ambasador | Procesul de integrare europeană este în prezent extrem de fragil

  • 11 Decembrie 2018 08:04
Fost ambasador | Procesul de integrare europeană este în prezent extrem de fragil

Procesul de integrare europeană este în prezent unul extrem de fragil. După declarațiile, comportamentul actualei guvernări, acest proces a devenit și mai fragil decât era în alte perioade.

Declarația a fost făcută de fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, transmite IPN.

„Deciziile Parlamentului European, declarațiile doamnei Mogherini și comisarului Hahn sunt foarte tranșante și clare: „să nu considerați că dacă ați făcut unele modificări și reforme tehnice, deja sunteți eligibili pentru integrarea europeană, eliminând din obligațiuni aspectele politice”. Lucrul acesta este fundamental”, a menționat fostul ambasador în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

În opinia lui, primordiale sunt criteriile și condițiile politice în relația cu UE, apoi urmează cele tehnice, financiare și sociale. Dacă nu este un partener credibil și nu întrunește condițiile politice, Republica Moldova nu trebuia să se aștepte să primească asistența macrofinanciară de 100 de milioane. „UE a fost cea mai generoasă instituție internațională care a menținut și a injectat financiar Republica Moldova”, a afirmat Iurie Reniță.

În ceea ce privește următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 24 februarie 2019, fostul ambasador spune că Republica Moldova nu a ajuns la un stadiu al democrației consolidate sau de credibilitate veritabilă ca să fie în măsură să implementeze actualul sistem electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău