Fost ambasador al SUA într-o țară NATO: „Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade, următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova”

  • 17 Iunie 11:16
Fost ambasador al SUA într-o țară NATO: „Armata României e puternică. Dar dacă Ucraina cade, următoarea țintă a Rusiei e R. Moldova”

Ucraina acționează ca un scut azi pentru Republica Moldova, iar faptul că dacă Ucraina cade Moldova e următoarea țintă a Rusie nu e un clișeu geopolitic, ci un fapt cât se poate de clar asupra căruia au atenționat nenumărați lideri militari și politici.

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia și membru al National Security Council în administrațiile Bill Clinton și George W. Bush, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania în care a vorbit inclusiv despre Republica Moldova.

Iar diplomatul american a atras și el atenția că Ucraina azi acționează ca un scut pentru Republica Moldova, lucru subliniat și de președintele Maia Sandu.

Daniel Fried a făcut aceste precizări în contextul în care a fost întrebat dacă crede că Rusia va folosi toate instrumentele de război hibrid pentru a influența rezultatul alegerilor din acest an din Moldova. Amintim că în această toamnă la Chișinău vor avea loc alegeri prezidențiale, dar și un referendum cu valoare constituțională cu privire la integrarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Acesta este unul (n.r. - războiul hibrid al Rusiei împotriva Moldovei) dintre motivele pentru care secretarul de stat Blinken s-a dus la Chișinău. Acest lucru arată și faptul că îi ascultă pe români. Dar Maia Sandu are dreptate. Atâta timp cât Ucraina rămâne în picioare, metodele rusești de a ataca Moldova vor fi limitate. Dacă Ucraina cade, Moldova este următoarea”, a precizat fostul director al Consiliului de Securitate Națională a SUA, pentru DefenseRomania.

Daniel Fried a punctat faptul că Moldova nu deține nivelul ridicat de reziliență pe care îl are România, dar nici capabilitățile militare ale forțelor armate române, fapt pentru care e important ca Ucraina să reziste iar în același timp UE și SUA să continue să sprijine Republica Moldova.

„Voi aveți resurse. Aveți o Armată. Trebuie să ajutăm Moldova. Sper ca Maia Sandu să reușească din punct de vedere politic. Rușii vor încerca să o oprească. Uneori rușii reușesc. De multe ori nu o fac însă. Dar cred că România are dreptate când avertizează atât Bruxelles-ul, cât și Washington-ul în legătură cu amenințările la adresa Moldovei. Iar noi trebuie să sprijinim Moldova. Și atâta timp cât Ucraina rezistă, Moldova va avea un grad rezonabil de siguranță. Dar aveți dreptate când spuneți că amenințările din jumătatea sudică a frontierei estice a NATO sunt serioase”, ne-a mai precizat Daniel Fried.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:3,6 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău