Fost ambasador al R.Moldova în Rusia: Prezența lui Igor Dodon la parada de la Moscova este în detrimentul intereselor R.Moldova și aduce prejudicii enorme

  • 24 Iunie 2020 13:06
Fost ambasador al R.Moldova în Rusia: Prezența lui Igor Dodon la parada de la Moscova este în detrimentul intereselor R.Moldova și aduce prejudicii enorme

Participarea președintelui Igor Dodon la parada militară de la Moscova arată că actuala conducere a Rep. Moldova promovează ideologiile de stat ale Federației Ruse, sunt de părere unii experți. În plină pandemie, această paradă nu doar că aduce riscuri pentru militarii moldoveni care au fost prezenți la respectivul eveniment, dar mai arată, încă o dată, că Rep. Moldova este în izolare internațională.

La parada de la Moscova, transferată de pe 9 mai pe 24 iunie, din cauza pandemiei, au refuzat să participe mai mulți lideri de stat, astfel că ceremonia s-a făcut cu șapte lideri de stat, printre care și Igor Dodon. La defileul militar de la Moscova, au fost prezenți și șefii regiunilor separatiste din Georgia: Abhazia și Osetia de Sud.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Țăranu, consideră că prin această prezență la parada de la Moscova, Igor Dodon recunoaște tacit și legitimitatea regimului separatist de la Tiraspol.

Prin această vizită la Moscova, președintele Dodon își realizează conceptul său electoral care se bazează pe principiul de obediență totală a R. Moldova în raport cu Moscova. Participarea noastră la această paradă subliniază că actuala conducere a R. Moldova, sub influența lui Dodon, continuă să trăiască cu vechile precepte sovietice, noi suntem promotorii ideologiei de stat a Federației Ruse, în detrimentul intereselor noastre naționale. Prin această participare alături de liderii unor structuri separatiste din fosta URSS este recunoașterea tacită a legitimității regimului separatist de la Tiraspol, iar prin aceasta Igor Dodon aduce prejudicii enorme R. Moldova”.

Și analistul politic Ion Tăbârță observă că pentru actualul președinte al Rep. Moldova contează mai mult campania electorală, felul cum se va face transferul de imagine de la Putin spre el și mai puțin pandemia.

Igor Dodon dă dovadă de obediență față de Federația Rusă și față de Putin în mod special, pe care-l urmează în tot ce face. Igor Dodon tratează această vizită în termeni electorali. Încercând să suprapună această imagine pe care o are Putin asupra imaginii sale electorale. Pentru Igor Dodon nu contează situația reală în Federația Rusă, rata de infectare cu COVID. Pentru Igor Dodon nu a contat niciodată. El se gândește mai mult la imaginea sa electorală, mai bine să apară fața sa peste tot, decât să apară undeva cu mască. Pentru Igor Dodon nu a contat pandemia și nici soarta acelor soldați”.

La parada de la Moscova au participat șefi de stat din Kazahstan, Belarus, Serbia, Uzbekistan, Kirghizia și Rep. Moldova. La respectivul eveniment au luat parte și 75 de militari din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,11
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,13 m/s
Tue
10
Wed
13
Thu
15
Fri
16
Sat
10

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0532 -0.0275
USD 17.2985 0.0024
RON 4.0510 -0.0070
UAH 0.6575 0.0009
RUB 0.2427 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău