Fosilele unui mamifer preistoric, descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

  • 22 Mai 2018 10:34
Fosilele unui mamifer preistoric, descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Fosilele unui mamifer preisotirc au fost descoperite în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului din România de o echipă de internațională de cercetători.

Este vorba despre un manifer care a fost contemporan acum 70 de milioane de ani cu dinozaurii pitici din Transilvania. Descoperirea echipei, condusă de dr. Zoltan Csiki-Sava, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București, a fost anunțată într-un studiu apărut într-o prestigioasă publicație a Academiei de Științe a SUA.

Noua specie de mamifer, cu o vechime de 68 de milioane de ani, a fost identificată pe baza unui schelet parțial descoperit într-un sit de pe teritoriul Geoparcului UNESCO. Această specie nouă aparține unui grup de mamifere primitive complet dispărut în zilele noastre, numite multituberculate. Numele provine de la forma și structura dinților, premolarii și molarii fiind acoperiți de un număr mare de mici excrescențe. Noul mamifer preistoric, care a coexistat cu dinozaurii pitici din fosta Insulă a Hațegului la sfârșitul perioadei Cretacic, a primit numele de "Litovoi tholocephalus".

"Numele a fost ales pentru a onora unul dintre primii voievozi medievali ai zonei care a avut sub stăpânire inclusiv regiunea Hațegului", se precizează în comunicatul Geoparcului. Primul craniu parțial al unui mamifer multituberculat a fost descoperit însă pe teritoriul Geoparcului în urma cu circa 40 de ani și a fost denumit "Kogaionon", în amintirea legendarului munte sfânt al dacilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău