Fosile cu o vechime de 150 de milioane de ani, ale unui ''bunic'' al crocodilului de astăzi, descoperite în Chile

  • 24 Iulie 2021 16:20
Fosile cu o vechime de 150 de milioane de ani, ale unui ''bunic'' al crocodilului de astăzi, descoperite în Chile

Un scheleton fosilizat cu o vechime de 150 de milioane de ani, descoperit într-un masiv muntos din sudul Chile, este strămoșul crocodilului modern, a anunțat vineri Muzeul Argentinian de Științe Naturale, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Specia, denumită Burkesuchus mallingrandensis, a fost descoperită în 2014 de către o echipă de cercetători argentinieni și chilieni într-un depozit de fosile din apropierea orașului Mallin Grande, din Patagonia. A fost apoi analizat de Muzeul Argentinian de Științe Naturale (MACN) din Buenos Aires.

Specimenul este ''bunicul'' crocodililor din zilele noastre și ar trebui să le permită oamenilor de știință să înțeleagă cum au evoluat, a mai precizat muzeul.

Oamenii de știință cred că resturile fosile îi vor ajuta să înțeleagă cum aceste reptile au ajuns de la a fi terestre la a fi acvatice. Alături de alte fosile, descoperirea susține ideea că America de Sud a fost leagănul evoluției crocodililor.  

Cu circa 200 de milioane de ani în urmă, ''crocodilii aveau dimensiuni mai mici și nu trăiau în apă. Paleontologii au dorit mereu să știe cum a avut loc tranziția'', a declarat pentru Reuters Federico Agnolin, cel care a descoperit specimenul.

''Burkesuchus demonstrează o serie de trăsături unice, pe care nu le are niciun alt crocodil întrucât au fost primii care au început să ajungă în apă, în apă dulce'', a spus Agnolin. 

Potrivit MACN, crocodilii au apărut la începutul Jurasicului, cam în aceeași perioadă cu primii dinozauri. În câteva milioane de ani au ajuns să trăiască în apă, datorită existenței mărilor calde și puțin adânci. America de Sud este cunoscută pentru diversitatea fosilelor marine de crocodili.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău