Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic, îngrijorat de perspectiva capturării statului și instituțiilor constituționale ale R.Moldova

  • 07 Februarie 2019 16:16
Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic, îngrijorat de perspectiva capturării statului și instituțiilor constituționale ale R.Moldova

Comitetul de conducere al Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic este îngrijorat de perspectiva capturării statului și instituțiilor constituționale ale Republicii Moldova de către clanuri oligarhice.

Potrivit organizației, există o mare probabilitate ca alegerile din februarie să constituie un pas major în această direcție.

Potrivit unei declarații emise la Bruxelles, Comitetul de conducere al FSCPE îndeamnă instituțiile competente ale Uniunii Europene să reacționeze ferm în eventualitatea unor fraude electorale masive sau în caz de invalidare a alegerilor, așa cum s-a întâmplat la Chișinău anul trecut. UE va trebui să ia în calcul impunerea unor sancțiuni față de demnitarii responsabili pentru orice eventuală decizie de acest fel. Rapoartele observatorilor din partea PACE, Parlamentului European și OSCE/ODIHR vor fi importante în acest sens.

Comitetul îndeamnă instituțiile judiciare și electorale ale Republicii Moldova să asigure faptul că cetățenii țării își vor putea exercita pe deplin drepturile lor democratice. „Așteptăm de la observatorii naționali și internaționali să ofere relatări veridice privind mersul campaniei electorale și al procesului de votare în ziua alegerilor.”

Comitetul reiterează îngrijorările conținute într-un raport preliminar emis luna trecută de observatorii PACE, legate inclusiv de intimidarea concurenților electorali, utilizarea improprie a resurselor administrative, cumpărarea voturilor și împărțirea de cadouri electorale la evenimente cu participarea fundațiilor de caritatea afiliate anumitor actori politici.

De asemenea, organizația este îngrijorată de încercările Partidului Democrat de la conducere și ale Partidului „Șor” de a intimida Asociația Promo-LEX, prin a-i pune la îndoială în mod public profesionalismul și imparțialitatea. La rândul său, Comitetul își exprimă încrederea deplină în activitatea de monitorizare a Asociației.

Înființat în 2009, Forumul Societății Civile este un actor activ în promovarea obiectivelor Parteneriatului Estic în direcția democratizării și integrării europene a statelor-membre. Comitetul este organul de conducere al FSC și include nu mai mult de 13 membri aleși pe un termen de un an. Moldova este în prezent reprezentată în Comitet de Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău