Forumul Mass-Media-2019 | Problemele invocate de către comunitatea jurnalistică în colaborare cu autoritățile

  • 04 Noiembrie 2019 13:35
Forumul Mass-Media-2019 | Problemele invocate de către comunitatea jurnalistică în colaborare cu autoritățile

Piața media din Republica Moldova continuă să fie concentrată în mâinile unor grupuri de interese politice. Totodată nu există o concurență loială pe piața de publicitate. Sunt câteva dintre concluziile participanților la Forumul Mass-Media, ediția a V-a, care se desfășoară astăzi și mâine la Chișinău. Potrivit participanților la forum, din cauza acestor probleme, presa din R.Moldova rămâne la nivelul de subzistență și nu poate să se descurce fără ajutorul donatorilor externi, iar jurnalismul ca profesie nu se dezvoltă. Relatează Aliona Savca.

În cadrul forumului, jurnaliștii, donatorii externi, experții naționali și internaționali au  discutat despre situația presei din R.Moldova. Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, a menționat că fostele guvernări au ignorat problemele mass-media.

„Forumul mass-media își dorește să readucă în atenția guvernanților adevăratele probleme ale breslei mediatice. Rezoluțiile forumurilor anterioare au rămas fără nicio urmare deoarece guvernanții nu au plecat urechea la probleme jurnaliștilor. Sperăm că odată cu schimbarea guvernării să se schimbe și optica. Vrem foarte mult ca acest al V-lea forum să devină, într-adevăr, o piatră de schimbare în colaborarea jurnaliștilor cu autoritățile.”

Printre problemele invocate de către comunitatea jurnalistică se numără gradul scăzut de transparență a instituțiilor publice și limitarea accesului la unele categorii de informații de interes public, concentrarea presei în mâinile unor politicieni, dar și concurența neloială pe piața de publicitate. Directorul executiv al Asociației Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, a remarcat că, în prezent, vedem o redistribuire a proprietăților mass-media.

„O bună parte a mass-media influentă continuă să fie afiliată politic. Au demonstrat-o și alegerile locale generale. Concentrarea mass-media cum a fost, așa și a rămas. Nu avem o concurență loială pe piața de publicitate. Nu avem cadre necesare, mai ales de manageri media, or, ce fel de presă fără niște manageri care să facă din presă afacere.”

Prezentă în debutul Forumului, premierul Maia Sandu a menționat că Republica Moldova are nevoie de o presă liberă. Guvernul, a asigurat șefa Executivului, va continua să lupte pentru acest deziderat. În context, Maia Sandu a anunțat că printre prioritățile actualului cabinet de miniștri se numără menținerea unei stabilități pe piața de publicitate media, protejarea spațiului informațional de ingerințe interne și externe și sancționarea abuzatorilor.

„Împreună cu colegii pregătim intervenții menite să corecteze disparitățile de pe piața de publicitate. Să aducem claritate și transparență în regulile de proprietate și finanțare pe piața media.”

Potrivit raportului privind libertatea presei pentru anul 2019 al Organizației Reporteri Fără Frontiere, R.Moldova a coborât zece poziții și a ajuns pe locul 91 dintr-un clasament care include 180 de țări. Participanții la forum urmează să adopte o rezoluție, în care vor fi punctate problemele care împiedică dezvoltarea mass-media în R.Moldova și solicitările către autorități pentru îmbunătățirea condițiilor de activitatea a jurnaliștilor și pentru asigurarea pluralismului și independenței media.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău