Forumul mass-media 2022 | Libertatea presei, știrile false și dezinformarea, accesul la informație și transparența instituțiilor - subiectele dezbătute în prima zi a evenimentului

  • 22 Noiembrie 2022 13:32
Forumul mass-media 2022 | Libertatea presei, știrile false și dezinformarea, accesul la informație și transparența instituțiilor - subiectele dezbătute în prima zi a evenimentului

Libertatea presei, știrile false și dezinformarea, accesul la informație și transparența instituțiilor, fenomenul copy paste în presă sau jurnalismul de război. Sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute astăzi la Chișinău în prima zi a  Forumului Mass-Media 2022. Prezent la eveniment, președintele Parlamentului Igor Grosu a afirmat că, dincolo de războiul de pe teren, noi asistăm la un război informațional, iar presa din Rep. Moldova are nevoie de investiții, dar și de ajutor, transmite Radio Chișinău.

Știrile false și încercarea de a manipula sunt tot mai evidente în Rep. Moldova,  însă de informația corectă depinde decizia fiecăruia dintre noi. Din păcate, acum războiul informațional a devenit parte a vieții noastre, a afirmat Președintele Parlamentului Igor Grosu.     

„Știrile false și încercarea de a manipula sunt tot mai evidențiate în Rep. Sarcina primordială este să găsim acel echilibru între libertatea de expresie și combaterea dezinformării. Dincolo de războiul de pe teren noi asistăm la un război informațional foarte dur și el se va intensifica, în special în această iarnă. Trebuie să susținem presa, nu doar să solicităm, dar și să ajutăm inclusiv prin programe de finanțare”, a spus, Igor Grosu.

Potrivit Președintei Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, jurnalismul profesionist merită susținut, chiar dacă încă este puțin în Rep. Moldova.

„Avem multă presă, dar jurnalism e  puțin. Redacțiile profesioniste sunt practic în permanență căutare de jurnaliști buni care să lucreze și pe teren și la birou, să proceseze corespunzător informația, să o caute și să o adune, dar să nu o preia de pe un ecran pe altul, stând la monitor. Este important să descurajăm consumul de informație împrumutată, muncită de alții, dar plasată și distribuită de portaluri oportuniste. Chiar dacă e încă puțin în Rep. Moldova, jurnalismul profesionist merită să fie susținut”, a declarat Viorica Zaharia.

Provocările cu care se confruntă mass-media independentă necesită atenție și acțiune colectivă urgentă, iar Statele Unite sunt pregătite să susțină aceste eforturi în Rep. Moldova, a declarat, șefa-adjunctă a Misiunii diplomatice americane la Chișinău, Laura Hruby:

„O mass-media liberă și independentă contează acum mai mult ca niciodată. Totuși, în prezent, libertatea presei se confruntă cu provocări profunde în întreaga lume, inclusiv cu dezinformare, amenințări și hărțuirea jurnaliștilor. Fie că este în Statele Unite, fie în Moldova sau în orice țară, acest echilibru poate fi atins doar atunci când Guvernul, societatea și mass-media lucrează împreună, într-un proces participativ și transparent”, a declarat Laura Hruby.

Forumul Mass-Media 2022 se desfășoară cu suportul Fundației Soros Moldova, Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Ambasadei Britanice la Chișinău..

Evenimentul este la a șaptea ediție și se convoacă anual din 2015 pentru a dezbate principalele probleme cu care se confruntă comunitatea jurnalistică din Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău