Forumul investițional Moldo-Româno-American

  • 08 Noiembrie 2012 18:07
Forumul investițional Moldo-Româno-American

Birocrația, corupția și cadrul legal instabil sunt câteva din piedicile care îi opresc pe investitorii străini să facă afaceri în Republica Moldova.

Autoritățile spun însă că acestea sunt compensate cu forță de muncă ieftină și, relativ, calificată și cu o legislație fiscală mai puțin împovărătoare. Problemele mediului de afaceri au fost discutate joi, 9 noiembrie, în cadrul Forumului investițional Moldo-Româno-American. 

Reprezentantul unei firme de avocați moldo-ameriacană care le oferă investitorilor străini de la Chișinău consultanță juridică, George Teodorescu, spune că temerile acestora sunt legate de instabilitate, corupție și birocrație. Pe de altă parte, Republica Moldova are un avantaj în plan regional, față de Ucraina, de exemplu. Este vorba despre preferințele autonome comerciale cu Uniunea Europeană și perspectiva obținerii Regimului de Liber Schimb.

Directorul unei companii românești de brocheraj, Grigore Chiș, spune că este interesat să-și deschidă un birou la Chișinău.

Potrivit consilierului economic al Ambasadei României la Chișinău, Constantinn Slomon, în Republica Moldova sunt aproximativ 3600 de companii cu capital românesc, iar valoarea schimburilor comerciale este în creștere.

Și volumul investițiilor americane este în creștere și se ridică la 60 de milioane de dolari anul acesta, a menționat ambasadorul american la Chișinău, Wiliam Moser, care a adăugat că Republica Moldova trebuie să continue reformele inițiate.

Guvernul Moldovei trebuie să continue să negocieze Acordul de Liber schimb cu Uniunea Europeană, să lupte contra corupției, să îmbunătățească climatul investițional, așa încât investitorii locali să investească și, ca urmare, vor veni și invetsitorii străni, a declarat Wiliam Moser. 

Republica Moldova a fost surclasată anul acesta cu două puncte, în raportul Băncii Mondiale ”Doing Business”, după ce anul trecut înregistrase o creștere cu 18 puncte. Iată cum explică acest fenomen, premierul Vlad Filat:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău