Forumul economic mondial revine la Davos după doi ani de pauză. Pe listă nu se află oficiali sau companii guvernamentale din Rusia

  • 22 Mai 13:56
Forumul economic mondial revine la Davos după doi ani de pauză. Pe listă nu se află oficiali sau companii guvernamentale din Rusia

Forumul economic de la Davos a început astăzi, după doi ani de pauză provocată de pandemie. Unii dintre cei mai cunoscuți lideri și oameni de afaceri revin aici - printre ei, cancelarul german Olaf Scholz, emirul Qatarului și trimisul american pentru climă, John Kerry. Pe listă nu apare în acest an niciun oficial rus sau companie guvernamentală rusească.

Cu toții trebuie să fie vaccinați anti-COVID și să facă un test înainte și după sosirea în oraș. Cinci zile durează evenimentul, la care vor participa aproximativ 2.500 de persoane, scrie digi24.ro.

E de așteptat ca războiul din Ucraina să domine discuțiile - de altfel, președintele Volodimir Zelenski li se va adresa mâine celor prezenți, prin videoconferință.

Vor fi, totodată, dezbateri privind schimbările climatice, creșterea prețurilor la energie și temerile legate de o criză alimentară globală.

La finele anului trecut, organizatorii Forumului economic mondial (WEF) au anunțat că o reuniune cu participare fizică se va desfășura în stațiunea montană Davos, în perioada 22-26 mai, după mai multe ediții care au avut loc online din cauza pandemiei.

Ce s-a schimbat de la ultima reuniune cu prezență fizică, din ianuarie 2020

Ultima reuniune cu participare fizică a Forumului economic mondial (WEF) a avut loc în stațiunea de ski elvețiană în luna ianuarie 2020. Atunci participanții începeau să se îngrijoreze de misterioasa epidemie din China, dar erau interesați mai mult de schimbul de replici dintre președintele SUA, Donald Trump și Greta Thunberg.

Între timp, virusul Covid-19 s-a răspândit în întreaga planetă, afectând economia mondială. Donald Trump a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden. Lanțurile logistice mondiale au fost date peste cap, inflația a explodat iar Rusia a invadat Ucraina.

Reapariția pandemiei a împiedicat desfășurarea obișnuită, în luna ianuarie, a ediției din 2022 Forumului de la Davos. Însă pentru fondatorul WEF, Klaus Schwab, este vorba de o reuniune "care vine la cel mai oportun și mai important moment" de la crearea forumului, în urmă cu peste 50 de ani.

Volodimir Zelenski, discurs online la Davos

"Agresiunea Rusiei...va fi văzută în cărțile de istorie ca prăbușirea ordinii apărute după cel de Al Doilea Război Mondial și Războiul Rece", a apreciat Klaus Schwab cu prilejul unui briefing de presă care a avut loc în cursul acestei săptămâni, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susține Ucraina și reconstrucția sa.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi, luni, primul șef de stat care va ține un discurs la Forumul economic mondial de la Davos, discurs care va fi unul online, dar va fi urmat de numeroși oficiali ucraineni care vor fi prezenți fizic la Davos.

Fără delegați ruși

În schimb, la ediția din acest an a forumului de la Davos nu vor mai fi prezenți delegații ruși. Excluderea Rusiei a fost "decizia corectă", susține președintele WEF, Borge Brende.

"Sperăm totuși că Rusia va urma un alt drum...în anii care vor veni, pentru a respecta carta ONU și obligațiile sale internaționale", a spus Borge Brende.

Chiar dacă războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos, programul anunțat de organizatori anunță de asemenea dezbateri cu privire la diferite subiecte, variind de la schimbările climatice la explozia prețurilor la energie și temerile referitoare la o criză alimentară mondială, alături de inegalitățile dintre sexe, fotbal sau metavers.

Însă Davos este renumit în special pentru discuțiile care au loc alături de programul oficial. Printre cele mai renumite momente figurează primele reuniuni ministeriale între Coreea de Sud și Coreea de Nord în 1989, sau discuțiile cu privire la apartheid între președintele Africii de Sud, Frederik De Klerk și dizidentul de atunci, Nelson Mandela.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23,06
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:4,47 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
27
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău