Forumul de afaceri Republica Moldova – România, o nouă întrunire la Chișinău

  • 31 Ianuarie 15:30
Forumul de afaceri Republica Moldova – România, o nouă întrunire la Chișinău

Antreprenori autohtoni și de peste Prut au participat la Forumul de afaceri Republica Moldova - România, organizat în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Expoziției „Fabricat în Moldova”. Evenimentul a avut drept scop intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-române, identificarea noilor posibilități de afaceri, colaborarea cu antreprenorii români, precum și încurajarea investițiilor, transmite Radio Chișinău.

România este principalul partener comercial al Rep. Moldova, a subliniat președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea. În 2023, volumul comerțului între Republica Moldova și România a depășit trei miliarde de dolari.

„65% din exporturile Rep. Moldova sunt pe piața UE, păi din aceste 65% - 50% o reprezintă România. Avem o balanță comercială de aur, unde exporturile sunt practic egale cu importurile, iar deschiderea de investiții române în Rep. Moldova este practic asemănător cu deschiderea investițiilor moldave în România”, transmite Sergiu Harea.

La rândul său, prim-colaboratorul ambasadorului României la Chișinău, Ovidiu Năftănăilă, a subliniat că Rep. Moldova a făcut în ultimii ani pași care au dus la crearea unor condiții în care mediile de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului să fie mult mai productive, lucrând împreună.

România susține internaționalizarea afacerilor din Rep. Moldova în România. Până astăzi, doar anul trecut, peste 400 de companii din Rep. Moldova au fost deschise în România. Există în Rep. Moldova o comunitate importantă a investițiilor și investitorilor din România. Iar Asociația Investitorilor din România în Rep. Moldova este un partener social important al autorităților pro europene de la Chișinău. Investițiile din România au creat peste 10 mii de locuri de muncă. Investițiile din România totalizează o cifră de afaceri de peste 1 miliard”, spune Ovidiu Năftănăilă.

Forumul de afaceri Republica Moldova - România are drept scop intensificarea relațiilor comercial-economice moldo-române, identificarea noilor posibilități de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu antreprenorii români, încurajarea investițiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău