Fortificarea centurii de securitate a Europei analizată de ministrul de interne împreună cu europarlamentarul Siegfried Mureșan

  • 23 Februarie 2023 15:42
Fortificarea centurii de securitate a Europei analizată de ministrul de interne împreună cu europarlamentarul Siegfried Mureșan

Ministrul de interne Ana Revenco și europarlamentarul Siegfried Mureșan au discutat astăzi, 23 februarie a.c., în cadrul unei întrevederi de lucru, despre situația de securitate la nivel regional și mondial, despre modalitățile de fortificare a centurii de securitate a UE, la granița cu războiul, în contextul în care R. Moldova a devenit furnizor de securitate pentru Europa, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Demnitarii au abordat în cadrul întâlnirii planul de acțiuni pentru dezvoltarea HUB-ului de securitate de la Chișinău în vederea fortificării măsurilor de securitate a spațiului extins european, prin operaționalizarea HUB-ului, cu alocarea de resurse financiare și de resurse umane dedicate dezvoltării lucrului în acest format extins UE – Republica Moldova.

De asemenea, oficialii au pus în discuție schimbarea paradigmei de securitate la nivel mondial, prin care domeniile intelligence, apărare, afaceri interne și tehnologie sunt abordate integrat în asigurarea și fortificarea securității globale.

Asigurarea lanțului de aprovizionare între Ucraina și Uniunea Europeană a fost una dintre temele importante abordate în cadrul întâlnirii, urmarea a dezbaterilor care au avut loc zilele trecute, la Conferința de Securitate de la Munchen. Președintele Comisiei Europene a susținut la Munchen că lanțul terestru de aprovizionare dintre Ucraina și UE trebuie fortificat, pentru a crea o alternativă durabilă a rutelor spre Europa și pentru diminuarea șantajului Rusiei, care blochează rutele maritime de aprovizionare cu cereale către Europa. Sub acest aspect, cei doi oficiali au discutat despre modalitățile prin care infrastructurile din frontierele Republicii Moldova și României, precum și infrastructura de drumuri și cale ferată ale României și Moldovei ar putea fi modernizate și extinse pentru asigurarea fluxului optim de transport pentru cereale, alimente și alte mărfuri, cu intervenția Uniunii Europene.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan și ministrul Ana Revenco au hotărât ca dialogul dintre ei să fie intensificat și să mențină dialogul permanent cu privire la agenda europeană a R Moldova și nevoia de suport. Siegfried Mureșan, este europarlamentar pentru al doilea mandat, este Vicepreședintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, vice președinte al PPE și membru al Partidului Național Liberal din România. De asemenea, Siegfried Mureșan este președinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău