Forțele unioniste și cele proeuropene sunt departe de a ajunge la un consens privind unificarea forțelor înaintea alegerilor parlamentare anticipate
-
11 Mai 2021 08:35
Partidele care promovează dezideratul Unirii și cele pro-europene sunt departe de a ajunge la un consens privind unificarea forțelor înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Reprezentanții Platformei DA spun că au venit cu ideea consolidării segmentului pro-european și a celui unionist, însă oferta lor a fost respinsă. PAS spune că merge pe cont propriu în fața oamenilor, iar unioniștii spun că, în curând, vor veni cu o platformă comună, fără PUN, notează IPN.
Reprezentanții Platformei DA spun că nu poate fi vorba despre un bloc pro-european de dreapta la următoarele alegeri, deși formațiunea a militat pentru unitate încă înainte de anunțarea datei scrutinului.
„Platforma DA a venit încă în ianuarie cu oferta unificării forțelor tuturor partidelor de dreapta, am fost refuzați. Platforma DA va merge singură în alegeri și va cere votul cetățenilor, așa cum este corect din punctul nostru de vedere”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.
În același timp, reprezentanții PAS spun că formula fostului bloc ACUM este depășita, iar participarea partidelor pe cont propriu la alegeri este necesară pentru a scoate la iveală potențialul fiecărei formațiuni.
„Nu trebuie să mergem după ideea blocului ACUM. Blocul ACUM a avut un mandat clar și o perioadă clar definită. Nu e nimic dramatic în faptul că fiecare merge pe cont propriu. Sunt sigur că există suficiente voturi pentru toți candidații care le vor demonstra cetățenilor că sunt capabili să le reprezinte interesele”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.
În același timp, unele forțe unioniste spun că vor merge în alegeri pe o platformă comună, însă Partidul Unității Naționale, condus de Octavian Țîcu, nu va face parte din noua entitate electorală.
„AUR este parte integrantă a Mișcării Politice Unirea, nu poate fi vorba despre dezbinarea unioniștilor. Suntem împreună cu colegii din Mișcarea Politică Unirea singura forță de unitate românească. Toți ceilalți cred că vor reuși pe cont propriu și acest lucru este total opus însăși noțiunii de unire. Și vă asigur că AUR nu va merge separat, neglijând celelalte forțe unioniste, ci dimpotrivă vom merge toți împreună pe o platformă electorală”, a spus liderul AUR, Vlad Bilețchi.
Comisia Electorală Centrală a stabilit că 53 de partide și organizații social-politice pot participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.