Forțele ucrainene se vor antrena în Statele Unite pentru a opera sistemul de apărare aeriană Patriot

  • 11 Ianuarie 08:54
Forțele ucrainene se vor antrena în Statele Unite pentru a opera sistemul de apărare aeriană Patriot

Statele Unite vor antrena forțele ucrainene la o bază militară din statul Oklahoma pentru a putea opera și întreține sistemul de apărare aeriană Patriot pe care Washingtonul îl va furniza Kievului, a anunțat marți Pentagonul, informează Agerpres.

Executivul american a anunțat la sfârșitul anului trecut că va furniza Ucrainei un sistem de rachete sol-aer Patriot, solicitat de mult timp de către Kiev pentru a contracara atacurile rusești.

Instruirea forțelor ucrainene în utilizarea sistemului de apărare aeriană Patriot va începe săptămâna viitoare la Fort Sill, Oklahoma", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

„Acest antrenament va pregăti între 90 și 100 de soldați ucraineni să opereze, să întrețină și să mențină sistemul de apărare printr-un antrenament care se preconizează că va dura câteva luni", a adăugat el."Odată ajuns pe teren, Patriot (...) va contribui la apărarea aeriană a Ucrainei și va oferi poporului ucrainean un mijloc suplimentar de apărare împotriva actualelor atacuri aeriene rusești".

Sistemele de apărare aeriană au jucat un rol vital în protejarea Ucrainei de atacurile forțelor ruse, împiedicându-le să preia controlul asupra spațiului aerian ucrainean.

După ce a suferit eșecuri majore pe teren, Rusia a optat pentru o tactică de bombardare masivă a infrastructurii ucrainene, privând milioane de locuitori de electricitate, apă și încălzire în mijlocul iernii.

Fabricat de Raytheon, MIM-104 Patriot este un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune dezvoltat inițial pentru a intercepta aeronavele care zboară la altitudine mare. A fost modificat în anii 1980 pentru a se adapta noii amenințări a rachetelor balistice tactice. Sistemul Patriot și-au dovedit eficiența în timpul primului război din Irak (1990-1991).

Strategia aliaților Ucrainei se bazează pe crearea unei apărări sol-aer multistratificate, care să acopere atât atacuri cu rază scurtă de acțiune la altitudine joasă, atacuri cu rază medie de acțiune la altitudine medie, cât și cu rază lungă la mare altitudine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău