Forțele ucrainene resping peste 60 de atacuri rusești în regiunea Donețk

  • 05 Aprilie 2023 12:06
Forțele ucrainene resping peste 60 de atacuri rusești în regiunea Donețk

Forțele ucrainene au respins marți peste 60 de atacuri rusești în zona localităților Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Liman, toate situate în regiunea Donețk (estul Ucrainei) și pe linia frontului, a comunicat miercuri Statul Major General ucrainean într-un comunicat despre situația la zi de pe front, potrivit Agerpres.

„Bahmut și Mariinka constituie epicentrul luptelor", se arată în raport, care consemnează 30 de atacuri respinse de trupele ucrainene în zona Bahmut, un oraș parțial cucerit de forțele ruse, care "continuă să lanseze atacuri" pentru a-l cuceri complet, potrivit raportului.


Statul Major ucrainean informează de asemenea despre bombardamente și atacuri de artilerie împotriva mai multor localități situate lângă cele patru puncte amintite de pe linia frontului, unde Rusia trebuie să avanseze pentru a-și atinge obiectivul de a cuceri întreaga regiune ucraineană Donbas.

Referitor la regiunile Zaporojie și Herson, în sudul Ucrainei, de asemenea parțial ocupate de Rusia, comandamentul ucrainean subliniază că "inamicul continuă să își sporească capacitățile defensive", în plus la bombardamentele împotriva a 30 de localități din zona respectivă.

Mai mulți oficiali de la Kiev au anunțat că Ucraina se pregătește de o contraofensivă de primăvară pentru a recupera noi teritorii, așa cum a făcut între august și noiembrie anul trecut în regiunile Harkov (nord-est) și Herson (sud).

Totodată, Rusia încearcă să își consolideze progresele timide, dar constante în estul Ucrainei.

În același timp, autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea tuturor copiilor din 21 de localități din regiunea Donețk (est) afectate de luptele dintre trupele ucrainene, care le apără, și forțele ruse, care încearcă să le cucerească, a anunțat Ministerul Reintegrării ucrainean, citat de EFE.

Dispoziția prevede "evacuarea obligatorie a 126 de copii din 21 de localități din regiunea Donețk, unde situația de securitate rămâne critică", se arată în nota oficială.

Evacuarea va fi efectuată de cinci patrule ale unei unități a poliției ucrainene cunoscută sub numele "Îngerii albi", specializată în transferul în zone sigure, cu ajutorul vehiculelor blindate, a copiilor care locuiesc în orașele afectate de război.

Copiii evacuați trebuie să fie însoțiți de cel puțin un părinte sau un tutore legal. Statul le va oferi un loc unde să locuiască, precum și ajutor material, asistență umanitară și sprijin psihologic, a precizat ministerul într-un comunicat.

Ucraina a adoptat la 7 martie o dispoziție care permite autorităților să evacueze în mod obligatoriu minorii care au rămas în zonele grav afectate de conflict, conform EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău