Forțele ucrainene au respins circa 50 de atacuri în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore

  • 18 Aprilie 2023 11:18
Forțele ucrainene au respins circa 50 de atacuri în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore

Forțele armate ucrainene au respins circa 50 de atacuri ale invadatorilor ruși din cinci direcții diferite în ultimele 24 de ore în Donbas (zonă minieră din estul Ucrainei), provocând inamicului "pierderi grele", a indicat Statul Major General ucrainean în buletinul său informativ de marți, citat de AGERPRES.

Orașele Bahmut și Mariinka din regiunea Donețk, unde trupele ruse încearcă noi asalturi, se află în "epicentrul luptelor" din estul Ucrainei, subliniază comandamentul superior ucrainean.

Luptele fac ravagii de mai multe luni în această regiune, pe care forțele Moscovei încearcă să o cucerească în întregime.

Forțele aeriene ucrainene au raportat de asemenea o serie de atacuri asupra pozițiilor ruse, afirmând că o bază de război electronic a fost lovită, printre alte ținte. Nu a fost indicat un amplasament anume.

Moscova a confirmat anterior că trupe regulate ruse și mercenari Wagner luptă împreună împotriva apărătorilor ucraineni în bătălia care se duce în prezent la Bahmut.

Unități de asalt rusești, inclusiv de parașutiști, au ocupat două cartiere în nord-vestul și centrul orașului Bahmut, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

Patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a invocat o abordare comună, afirmând că trupele regulate protejează acum flancurile luptătorilor Wagner în lupta împotriva forțelor ucrainene.

"Flancurile sunt de acum în responsabilitatea Ministerului Apărării", a declarat Prigojin, după ce recent a criticat în mod repetat ministerul pentru că a făcut prea puțin pentru capturarea orașului.

Înainte de toate, omul de încredere al președintelui rus Vladimir Putin se plânsese de lipsă de muniție pentru forțele sale. Cu cât sunt mai multe obuze, cu atât trupele avansează mai repede și înregistrăm mai puține pierderi, a spus el, dar partea ucraineană afirmă că luptătorii lui Prigojin nu ar duce lipsă de muniții, având în vedere intensitatea tirurilor, conform agenției de presă Unian.

Bătălia pentru Bahmut este considerată cea mai sângeroasă în războiul declanșat odată cu invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în urmă cu mai bine de un an.

Prigojin susține că peste 30.000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptele din jurul orașului și în regiune, potrivit dpa, care subliniază că nu a putut verifica independent niciuna din informațiile furnizate de părți.

Partea ucraineană a confirmat recent că trupele ruse au avansat spre centrul orașului, aproape în întregime distrus. Înainte de război, Bahmutul avea peste 70.000 de locuitori.

Potrivit diverșilor oficiali ruși, Bahmut - disputat încă de la sfârșitul verii trecute- ar fi fost capturat în proporție de 80%.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a spus că soldații ucraineni din Bahmut provoacă pierderi semnificative rușilor și le împiedică înaintarea. De asemenea, inamicul a fost oprit în direcțiile Kupiansk și Lîman, potrivit acestuia.

În pofida pierderilor grele, Ucraina refuză să renunțe la oraș, spunând că vrea să epuizeze trupele rusești printr-o luptă de uzură. Bahmut este principala componentă a liniei defensive ucrainene stabilite în regiunea Donețk după cucerirea de către Rusia a orașelor Severodonețk și Lisiciansk.

Dacă Ucraina renunță la Bahmut, aceasta va deschide calea trupelor ruse spre marile orașe Sloviansk și Kramatorsk și ar apropia Rusia de obiectivul său privind cucerirea integrală a regiunii Donețk, notează DPA.

În timp ce forțele ucrainene încearcă să respingă atacurile rusești la sol, Kievul se pregătește pentru următoarea reuniune în așa-numitul format Ramstein, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

"Am avut discuții pregătitoare", a spus Zelenski în discursul său video de luni seara. "Ne așteptăm să fie luate decizii solide pe măsura perspectivelor de pe câmpul de luptă", a adăugat el.

În discursul său cotidian către populație, Volodimir Zelenski s-a referit la "perspective destul de ambițioase, pe care intenționăm să le abordăm cât mai bine posibil".

Întâlnirile lunare ale susținătorilor Ucrainei în așa-numitul format Ramstein - după numele bazei americane Ramstein din Germania unde a avut loc prima reuniune - se referă la sprijinul militar și civil pentru Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

După reuniuni în diverse locuri în ultimele luni, participanții la acest format se vor reuni la 21 aprilie din nou la Ramstein, iar unul dintre principalele subiecte va fi probabil aprovizionarea cu muniție, o problemă pentru partea ucraineană.

Zelenski a abordat viitoarea reuniune de la Ramstein cu înalții comandanți ai armatei ucrainene luni. Nu s-a discutat doar despre aprovizionare, ci și despre tot ce ține de producție - atât la întreprinderile stat, cât și la cele private, a indicat președintele ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău