Forțele rusești au distrus și ultimele rute de evacuare din Severodonețk

  • 14 Iunie 2022 08:50
Forțele rusești au distrus și ultimele rute de evacuare din Severodonețk

Forțele rusești au distrus și ultimele rute pentru evacuarea cetățenilor din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, a declarat un oficial ucrainean, scrie REUTERS, citat de Rador.

Ultimul pod către oraș a fost distrus, așa încât toți civilii rămași sunt blocați în oraș, iar livrările de provizii umanitare au devenit imposibile, a declarat guvernatorul regional Serhii Haidai, adăugând că aproximativ 70% din oraș se află sub control rusesc. Autoritățile din Ucraina au lansat apeluri din ce în ce mai urgente pentru mai mult armament greu occidental pentru a ajuta la apărarea orașului Severodonețk, despre care spun că ar putea reprezenta cheia bătăliei pentru regiunea de est Donbas și pentru cursul războiului aflat acum în cea de-a patra lună.

Luni seara, președintele Volodimir Zelenski a declarat că bătălia pentru Donbas va fi considerată una dintre cele mai brutale din istoria europeană. Regiunea, care cuprinde provinciile Luhansk și Donețk, este revendicată de separatiștii ruși.

"Pentru noi, prețul acestei bătălii este foarte mare. Este pur și simplu înfricoșător", a spus liderul ucrainean. "Atragem zilnic atenția partenerilor noștri asupra faptului că doar un număr suficient de piese moderne de artilerie pentru Ucraina ne va asigura avantajul". Scopul principal al Rusiei este de a proteja Donețk și Luhansk, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce liderul uneia dintre regiunile separatiste a cerut forțe suplimentare de la Moscova. Ucraina are nevoie de 1.000 de obuziere, 500 de tancuri și 1.000 de drone, printre alte arme grele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că rachete aeriene de înaltă precizie au lovit în apropierea gării din Udacine, la nord-vest de Donețk, distrugând echipamente occidentale care fuseseră livrate forțelor ucrainene. Autoritățile de la Moscova au criticat Statele Unite și alte națiuni pentru că au trimis arme Ucrainei și au amenințat că vor lovi noi ținte din Ucraina dacă Occidentul va furniza forțelor ucrainene rachete cu rază lungă de acțiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău