Forțele irakiene au recucerit gara din Mosul

  • 14 Martie 2017 15:42
Forțele irakiene au recucerit gara din Mosul

Forțele irakiene au anunțat marți că au recucerit din mâinile organizației Statul Islamic (SI) gara din Mosul (nordul Irakului), nefolosită după instalarea jihadiștilor în acest mare oraș din nordul Irakului și care a fost odată una dintre cele mai importante din această țară, informează AFP.

Construită în anii '40, gara feroviară din Mosul permitea transportul de mărfuri dinspre Turcia și Siria spre Bagdad și Basra (sud) și a fost ținta unor 'numeroase atacuri teroriste', încă înainte de instalarea SI, în 2014, a explicat directorul general al companiei naționale a căilor ferate, Salam Jabr Saloom.

Transportul de pasageri a încetat după invazia americană a Irakului, în 2003, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei, Abdulsattar Mohsen.

Locotenentul Raed Shakir Jawadat, unul dintre comandanții poliției federale, a anunțat într-un comunicat să trupele irakiene au recucerit gara feroviară, precum și o gară rutieră din apropiere, ambele situate la sud-vest de vechiul oraș.

După ce au cucerit în ianuarie partea estică a orașului, forțele irakiene, susținute de o coaliție internațională sub comandament american, au lansat luna trecută o ofensivă pentru a relua controlul asupra zonei de vest a orașului Mosul.

De atunci, ele au recucerit de la SI mai multe clădiri importante sau simbolice, cum este și sediul guvernului provinciei Ninive, precum și muzeul din oraș, vandalizat de jihadiști.

Duminică, forțele irakiene au anunțat că au cucerit mai mult de o treime din Mosul-Vest, a cărui recucerire ar constitui un revers major împotriva grupării ultraradicale sunite, care a preluat controlul asupra lui în iunie 2014, în timpul unei ofensive-fulger.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău