Forțele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare

  • 31 Martie 14:11
Forțele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare

Forțele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul țării, cu participarea a 3.000 de militari și 300 de echipamente de luptă, în contextul invaziei din Ucraina, la care Rusia se referă cu formula de ''operațiune militară specială'', transmite EFE, potrivit Agerpres.

''La exercițiile unității de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari și peste 300 de echipamente de luptă'', a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenția Interfax.

Forțele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forțelor strategice nucleare ale Rusiei și au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva țării, explică EFE.

Aceste forțe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanță, precum și de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M și noile Avangard.

Manevrele, care se desfășoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forțele de Rachete Strategice ale Rusiei și de Districtul Militar Central al Forțelor Armate ale Rusiei.

La exerciții va participa primul regiment de rachete strategice Avangard, care dispun de o ogivă hipersonică de croazieră, capabilă să dezvolte viteze de până la 27 Mach (de 27 de ori mai rapidă decât sunetul), integrată în sistemul de apărare rus din decembrie 2019.

''În conformitate cu planul de pregătire al Forțelor de Rachete Strategice pentru 2022, comisia de comandă a acestor trupe efectuează o inspecție integrală a unității de rachete de la Orenburg'', a anunțat Ministerul Apărării rus.

În timpul exercițiilor, vor fi efectuate manevre de evitare de către unitățile atacate și va fi analizat răspunsul mijloacelor moderne aeriene și al sistemelor de alertă în cazul unui atac cu acest tip de arme, potrivit sursei citate.

''Principalul obiectiv al manevrelor îl reprezintă perfecționarea muncii în echipă a organelor de conducere militară, evaluarea pregătirii practice a comandanților și oficialilor de la unitatea de rachete (...) și capacitatea de luptă, organizațională și de aprovizionare generală a trupelor'', a mai menționat ministerul.

La 27 februarie, la trei zile după intrarea trupelor ruse în Ucraina, președintele Vladimir Putin a ordonat punerea forțelor de descurajare ruse ''în regim special de serviciu'' după ''declarațiile agresive'' ale principalelor țări ale NATO, care au condamnat ''operațiunea militară specială'' declanșată de Kremlin. Putin a transmis aceste instrucțiuni în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o cu ministrul apărării Serghei Șoigu și cu șeful Statului Major al forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău