Forțele armate ale regimului separatist de la Tiraspol sfidează mecanismul desfășurării misiunii de pacificare

  • 01 August 2017 15:09
Forțele armate ale regimului separatist de la Tiraspol sfidează mecanismul desfășurării misiunii de pacificare

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) își reiterează îngrijorarea și nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în Zona de Securitate.

Potrivit uni comunicat de presă al Delegației moldovenești în CUC, la 31 iulie 2017, în regiunea „plajei soldățești” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia, a fost stabilită concentrarea tehnicii și a echipamentului militar special.

Ieșirea imediată a observatorilor militari a fost blocată de Comandamentul Militar Superior al pacificatorilor din partea Tiraspolului, încălcând, astfel, grav prevederile pct. 4.2 din Decizia protocolară a CUC din 13 ianuarie 2017 și înțelegerile copreședinților din 27 iulie curent, prin care s-a convenit ca pe timpul concediului estival, pârțile să se abțină de la careva acțiuni unilaterale care ar putea duce la destabilizarea situației în Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova menționează că, după retragerea tehnicii și echipamentului militar special, peste 2 ore, observatorii militari s-au deplasat la fața locului, unde au depistat o unitate tehnică militară blindată, fără a i se identifica proveniența.

În timpul când Comandamentul Militar Întrunit întreprindea măsuri pentru soluționarea situației create pe 1 august curent structurile militare ruse și transnistrene au evacuat tehnica blindată și au blocat sectorul de desfășurare a exercițiilor militare preconizate, fără a informa în prealabil Comandamentul Militar Întrunit.

Acțiunile menționate, precum și alte precedente similare întreprinse de către partea transnistreană și susținute de conducerea contingentului de pacificatori din partea Federației Ruse sunt calificate drept provocatoare și sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pacificare. Reprezentanții Tiraspolului manifestă incapacitatea de a-și respecta obligațiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei și blocând, astfel, înțelegerile atinse anterior la nivel de copreședinți, se mai arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău