Forțele Aeriene Ucrainene, imagini cu rezultate interceptărilor realizate de sistemele Patriot. Se confirmă că 13 mai a fost cea mai „neagră zi” pentru aviația militară rusă / VIDEO

  • 04 Iulie 2023 15:50
Forțele Aeriene Ucrainene, imagini cu rezultate interceptărilor realizate de sistemele Patriot. Se confirmă că 13 mai a fost cea mai „neagră zi” pentru aviația militară rusă / VIDEO

În data de 13 mai 2023, mai multe aeronave de luptă - avioane și elicoptere - al Forțelor Aeriene Ruse au decolat de la baze militare din vestul Rusiei și a zburat spre granița cu Ucraina pentru a efectua o serie de noi atacuri. Câteva minute mai târziu, o singură baterie de rachete sol-aer Patriot a Forțelor Aeriene Ucrainene a doborât cel puțin patru dintre avioanele de luptă și elicopterele rusești. La aproape două luni de zile de la data acestui eveniment, Forțele Aeriene Ucrainene au publicat imagini cu bateria sistemului Patriot care a doborât aeronavele rusești, scrie defenseromania.ro.

Operatorii sistemului ucrainean de apărare antiaeriană Patriot s-au lăudat cu avioane și elicoptere rusești doborâte într-o înregistrare video pe care Forțele Aeriene Ucrainene au publicat-o la 3 iulie 2023. Materialul video prezentat face aluzie la evenimentele petrecute în data 13 mai 2023. Pentru început, operatorii sistemului Patriot susțin că au doborât cinci aeronave rusești în acea zi, nu patru așa cum a confirmat, la momentul respectiv, presa rusă.

Atunci, unsprezece militari ruși au murit în regiunea Briansk, în ceea ce a fost una dintre cele mai mari pierderi înregistrate într-o singură zi pentru Forțele Aeriene Ruse în cele aproape 17 luni de război extins împotriva Ucrainei.

Forțele Aeriene Ucrainene au publicat un material video în care au vorbit despre cum apărarea antiaeriană ucraineană - formată din sistemele Patriot, Iris-T și NASAMS - a distrus zilnic mai multe ținte aeriene, în special drone și rachete, ale forțelor ruse de ocupație.

Unul dintre cadre prezentate în cadrul materialului video arată siboluri stilizate care reprezintă avioanele și elicoptere doborâte cu ajutorul sistemului de apărare antiaeriană Patriot, oferit Forțelor Armate Ucrainene de către țările aliate occidentale. În special, printre țintele distruse de sistemul Patriot se numără 2 avioane de luptă și 3 elicoptere rusești, datate la 13 mai 2023.

Această dată coincide cu cea mai "neagră zi" pentru aviația militară rusă. Atunci, mass-media de propagandă de la Kremlin a raportat că în după-amiaza zilei de 13 mai 2023, în regiunea Briansk din Federația Rusă, s-au prăbușit două elicoptere Mi-8, un avion de vânătoare Su-35 și un avion Su-34. Cu toate acestea, judecând după înregistrările video ale martorilor oculari, aeronavele au fost doborâte cu rachete sol-aer și nu s-au prăbușit întâmplător.

Potrivit unor surse rusești, acestea nu erau simple elicoptere de transport Mi-8, ci elicoptere utilizate pentru misiuni de război electronic - versiunea Mi-8MTPR-1. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ignat, a precizat că rușii au pierdut nu două, ci trei elicoptere în regiunea Briansk.

Furnizarea bateriilor Patriot - de către Statele Unite, Germania și Olanda - a schimbat raportul de forțe pe frontul din Ucraina. Varianta PAC-2 a sistemului de rachete Patriot pe care Ucraina o operează poate lovi avioane și rachete la o distanță de până la 160 de kilometri. O baterie Patriot să intercepteze cu precizie bombardierele rusești înainte ca acestea să lanseze un atac asupra teritoriului ucrainei.

Bateria Patriot care a doborât cele patru sau cinci avioane rusești la 13 mai 2023 tocmai ce figura că recent dislocata pe câmpul de luptă. Marcajele țintelor doborâte, prezent pe bateria sistemului Patriot, care sunt vizibile în înregistrarea video a forțelor aeriene ucrainene, indică faptul că bateria doborâse doar câteva ținte înainte de 13 mai: mai multe rachete balistice pe 11 sau 12 mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău