Fortăreața Vilnius. Pentru câteva zile, capitala Lituaniei va fi cel mai protejat punct din Europa: Sisteme antiaeriene, obuziere, avioane de luptă și 1.000 de militari

  • 09 Iulie 2023 10:55
Fortăreața Vilnius. Pentru câteva zile, capitala Lituaniei va fi cel mai protejat punct din Europa: Sisteme antiaeriene, obuziere, avioane de luptă și 1.000 de militari

NATO nu lasă nimic la voia întâmplării și aduce suficiente resurse pentru a face din Vilnius o adevărată fortăreață.

Cu doar câteva zile, rămase până la începerea unui Summit ce se anunță istoric pentru următoarele decenii, sistemul de apărare antiaeriană a Lituaniei și (în mod special) a capitalei Vilnius a fost întărit semnificativ, scrie Defense Romania.

Aflat la doar 32 km de granița Lituaniei cu Belarus, Vilnius are parte de o apărare specială în aceste zile.

Potrivit Sky News, nu mai puțin de 16 state  NATO au trimis aproximativ 1.000 de militari în Lituania pentru a-i proteja pe liderii a 40 de țări, în timpul evenimentului. 

Spania a adus sistemul de apărare aeriană NASAMS, iar Franța trimite obuziere autopropulsate Caesar și echipamente antidrone. De asemenea, Marea Britanie furnizează echipamente de neutralizare a dronelor.

Germania a desfășurat 12 lansatoare de rachete Patriot, folosite pentru a intercepta rachete balistice și de croazieră sau avioane de război.

În plus, aeronavele militare din Franța, Finlanda și Danemarca vor avea baza în Lituania în timpul Summit-ului.

Polonia și Germania au trimis forțe de operațiuni speciale care au în dotare elicoptere de luptă.

„Ar fi mai mult decât iresponsabil să ne lăsăm cerul neprotejat când sosesc Biden și liderii a 40 de țări”, a comentat președintele lituanian Gitanas Nauseda.

Săptămâna viitoare, în Lituania va avea loc summitul Alianței Nord-Atlantice, o reuniune istorică, fiind așteptată o declarație comună mai fermă decât oricând la adresa atitudinii agresive a Rusiei.

De asemenea, Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că la summit va fi luată o decizie privind asistența pe termen lung pentru Ucraina. Iar președintele Lituaniei, care găzduiește summitul, Gitanas Nauseda, a spus că la summitul Alianței de la Vilnius se va putea conveni asupra unor astfel de angajamente față de Ucraina, care să nu dezamăgească Kievul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău