Forța Fermierilor cere modificarea Regulamentului privind compensarea accizelor la motorină

  • 28 Aprilie 2022 16:49
Forța Fermierilor cere modificarea Regulamentului privind compensarea accizelor la motorină

Asociația Forța Fermierilor dezaprobă conținutul Regulamentului privind compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producători agricoli în anul 2022, aprobat de Guvern. Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor solicită modificarea documentului și anunță că, începând cu săptămâna viitoare, lansează consultările cu fermieri în vederea organizării protestelor, transmite IPN.

„Constatăm că executivul a încălcat legea deoffshorizării din 27 noiembrie 2020, care interzice subvenționarea întreprinderilor ai căror fondatori, acționari, asociați, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistrați sau au reședința în jurisdicții care nu implementează standarde internaționale de transparență. Așadar, agroholdinguri care sunt controlate din offshoruri și care dețin zeci de mii de hectare, chiar dacă s-ar descurca fără susținerea statului, vor fi beneficiarii acestui Regulament de rambursare parțială a accizelor”, se menționează în comunicat.

Forța Fermierilor subliniază că, drept urmare, valoarea sprijinului financiar alocat agricultorilor este foarte mică. Dacă ar fi fost acceptat conceptul asociației, era posibil de restituit întreaga suma a accizului fermierilor mici și mijlocii.

„Evident că, în situația când motorina se procură cu aproape 27 lei per litru, compensarea la mai puțin de trei procente din valoarea combustibilului este considerată de foarte mulți producători agricoli drept praf în ochi. Autorii Regulamentului, la fel, nu au acceptat ideea noastră a unificării normei consumului motorinei la hectar și a lăsat un mecanism de calcul foarte sofisticat pentru fiecare grup de culturi agricole separat. Nu putem explica logica autorităților la stabilirea perioadei de aplicare a Regulamentului, când se propune compensarea accizului pentru motorina procurată din data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv, nu și pentru combustibilul cumpărat în întregul an calendaristic 2022”, se arată în comunicat.

Regulamentul privind compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producători agricoli în anul 2022 a fost aprobat miercuri de Guvern. Potrivit documentului, accizele la motorină vor fi compensate parțial – în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă, în cuantum de până la 100 de mii de lei anual per beneficiar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău