Forța Fermierilor a avut o ședință cu Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare

  • 05 August 2022 16:27
Forța Fermierilor a avut o ședință cu Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare

A fost discutată situația curentă în sectorul agrar în contextul secetei severe pentru culturile de grupa a două. În prezent este în toi activitatea comisiilor de inspectare a câmpurilor. Primele date din raioane arată că recolta de porumb este afectată în proporția 90-100 %, iar recolta de floarea soarelui a suferit în proporția de 50-70 %.

 
Forța Fermierilor INSISTĂ CATEGORIC asupra introducerii până la 1 septembrie 2022 a stării de urgență în agricultură și aprobarea de către Comisia Situații Excepționale deciziei, care:
 
1. oferă agricultorilor afectati dreptul de amânare a plăților scadente față de creditori privați (bănci, organizații de microfinanțare, furnizori de inputuri, unități de implementare a proiectelor ect) fără calcularea penalităților.
2. acordă fermierilor afectați unele facilități fiscale, în special posibilitatea folosirii TVA în cont pentru achitarea unor impozite și contribuții .
 
 
Agricultorii, reieșind din experiența tristă al anului 2020, au adus multiple argumente în favoarea oficializarii dreptului producătorilor agricoli la amânarea plăților  scadente ca garanția legală față de abuzuri din partea creditorilor. Fermierii nu mai au încredere în promisiuni verbale.  
 
Ministru a luat act de revendicarea Asociației și a promis că problema va fi încă odată analizată și la următoarea ședința vom primi răspuns.
 
A doilea subiect abordat de Asociația Forța Fermierilor, ține de deoffshorizarea agriculturii și problema cumpărării terenurilor agricole de către persoanele străine Organizația noastră repetat a insistat pe elaborarea urgentă a proiectului de lege privind interzicerea companiilor, controlate din offshoruri, să arendeze terenurile agricole în Republica Moldova. Totodată, am solicitat ca statul să inițieze verificarea procurării terenurilor agricole de unele companii și să ceară anularea contractelor de vănzare-cumpărare a terenurilor în cazuri cănd aceste au fost procurate de întreprinderile cu prezența investițiilor străine. Am adus un exemplu concret cu SRL Consoliterra, care deține în proprietate mii de hectare de terenuri agricole, însă este controlată juridic de o compania din offfshorul cipriot. Ministerul Agriculturii pentru următoarea ședința s-a angajat să prezinte anumită statistică pe aceasta problema.
 
În cadrul întălnirii a fost discutată și problema extinderii terenurilor irigate prin facilitarea accesului agricultorilor la apă și atragerea mai multor proiecte internaționale pentru modernizarea infrastructurii de irigare.
 
Următoarea întrunirea în acest format a fost stabilită peste două săptămâni.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău