Formele ''long COVID-19'', mai puțin frecvente în rândul persoanelor vaccinate (agenția sanitară britanică)

  • 15 Februarie 2022 19:40
Formele ''long COVID-19'', mai puțin frecvente în rândul persoanelor vaccinate (agenția sanitară britanică)

Formele COVID-19 de lungă durată (''long COVID-19'') afectează într-o măsură mai mică persoanele vaccinate în comparație cu persoanele nevaccinate, este concluzia unui raport dat marți publicității de Agenția britanică pentru siguranță sanitară (UKHSA), care trece în revistă 15 studii de specialitate, potrivit Reuters.

UKHSA a precizat că persoanele cărora le-au fost administrate vaccinuri în două doze precum Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna sau într-o singură doză precum cel produs de J&J au prezentat un risc de circa 50% de a dezvolta simptomatologie ''long COVID-19'' în comparație cu persoanele nevaccinate, scrie Agerpres.

''Aceste studii completează potențialele beneficii al vaccinării complete împotriva COVID-19'', a spus Mary Ramsay, directoarea departamentului de imunizare din cadrul UKHSA.

''Vaccinarea este cea mai bună modalitate de a te proteja împotriva simptomelor grave în eventualitatea unei infectări și ar putea totodată contribui la reducerea impactului de termen mai lung'', a mai spus ea.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a ridicat restricțiile impuse împotriva COVID-19 în Anglia întrucât dozele booster și severitatea mai mică a variantei Omicron au diminuat legătura dintre cazurile de infectare și decese.

Marea Britanie raportează cu toate acestea circa 50.000 de cazuri zilnic, iar cazurile moderate de COVID-19 pot fi urmate de forme debilitante de ''long COVID-19'' și de simptome asociate precum oboseală, probleme de memorie și stare de confuzie.

Potrivit UKHSA, un procent estimat de 2% din populația Marii Britanii a raportat simptome de COVID-19 cu evoluție lungă, cele mai frecvente fiind oboseală, dificultăți de respirație, dureri musculare sau articulare.

Trei din patru studii care compară simptomele long COVID înainte și după vaccinare sugerează că numărul celor care au raportat o ameliorare a simptomelor long COVID după vaccinare a fost mai mare decât al celor care au raportat o înrăutățire.

Alte trei studii au ajuns la concluzia că simptomele long COVID s-au ameliorat la cei care s-au vaccinat, în comparație cu cei care au rămas nevaccinați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău