Forbes: Oligarhii ruși s-au îmbogățit anul trecut cu 152 de miliarde de dolari

  • 23 Aprilie 2023 15:23
Forbes: Oligarhii ruși s-au îmbogățit anul trecut cu 152 de miliarde de dolari

Cei mai bogați oameni din Rusia au adăugat 152 de miliarde de dolari la avuția lor pe parcursul anului trecut, profitând de prețurile ridicate la resursele naturale, ceea ce înseamnă că și-au revenit după diminuarea semnificativă a averilor înregistrată imediat după ce a izbucnit războiul din Ucraina, susține revista Forbes, preluată de Reuters și citată de agerpres.ro.

Potrivit ediției rusești a revistei Forbes, în prezent Rusia are, în mod oficial, 110 miliardari, cu 22 mai mulți decât anul trecut, iar averea lor combinată a crescut până la 505 miliarde de dolari, de la 353 miliarde de dolari conform listei anterioare.

În plus, Forbes subliniază că lista miliardarilor ruși ar fi putut fi cu cinci persoane mai mare, dacă fondatorul DST Global, Yuri Milner, fondatorul Revolut, Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance, Timur Turlov, și cei doi fondatori ai JetBrains, Sergei Dmitriev și Valentin Kipyatkov, nu ar fi renunțat la cetățenia rusă.

„Clasamentul de anul trecut a fost influențat și de predicțiile apocaliptice cu privire la economia rusească", subliniază editorii Forbes, precizând că în 2021, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, cei mai bogați oameni din Rusia aveau o avere combinată de 606 miliarde de dolari.

După ce președintele Vladimir Putin a declanșat o "operațiune militară specială" în Ucraina, la data de 24 februarie 2022, Occidentul a impus ceea ce a numit cele mai severe sancțiuni din istoria modernă asupra economiei rusești, și a unora dintre cei mai bogați oameni din Rusia, în încercarea de a-l pedepsi pe Putin pentru războiul din Ucraina.

Economia rusească s-a contractat cu 2,1% în 2022, ca urmare a presiunilor create de sancțiunile occidentale, dar cu toate acestea a fost capabilă să își vândă petrolul, metalele și celelalte resurse naturale pe piețele globale, în special în China, India și Orientul Mijlociu. În paralel, prețul mediu al țițeiului Urals, coloana vertebrală a economiei rusești, a fost de 76,09 dolari per baril în 2022, în creștere față de 69 de dolari în 2021. De asemenea, prețul îngrășămintelor, un alt produs important exportat de Rusia, a crescut și el anul trecut.

Luna aceasta Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările privind ritmul de creștere a economiei rusești în acest an, de la 0,3% până la 0,7%, dar le-a revizuit în jos pentru anul viitor, de la 2,1% până la 1,3%, precizând că se așteaptă ca criza de mână de lucru și exodul companiilor occidentale să afecteze economia rusească în 2024.

Andrei Melnichenko, care și-a construit averea în domeniul îngrășămintelor, a fost plasat de Forbes pe prima poziție în topul celor mai bogați oameni din Rusia, cu o avere estimată la 25,2 miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de averea sa estimată din 2021. Pe locul al doilea se situează Vladimir Potanin, președinte și cel mai mare acționar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel, cu o avere estimată la 23,7 miliarde de dolari. Podiumul este completat de Vladimir Lisin, care controlează producătorul de oțel NLMK, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari potrivit Forbes Rusia.

Pe lângă oligarhii care au făcut avere din privatizarea companiilor de stat, pe lista Forbes apar însă și noi nume ale unor miliardari care au făcut avere din snacks-uri, supermarket-uri, chimicale, construcții și industria farmaceutică, ceea ce sugerează că cererea internă în Rusia a rămas una solidă în pofida sancțiunilor occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău