Fondurile destinate cercetării vor fi administrate de o nouă structură, subordonată Guvernului

  • 11 Iulie 2017 16:19
0%
00:00:00
00:00:00

În urma reformei propuse de Guvern, Academia de Științe a Moldovei (AȘM) va rămâne fără o serie de atribuții, întrucât unele entități vor trece în subordinea viitorului Minister al Educației, Cercetării și Culturii. Fondurile destinate cercetării nu vor mai fi administrate de Academie, ci de o nouă structură, Agenția pentru Cercetare și Dezvoltare, care va fi subordonată Guvernului. 

Experții afirmă că reformarea Academiei trebuia să aibă loc mai demult, însă reprezentanți ai instituției susțin că acest proces ar fi o greșeală. 

Reorganizarea Academiei de Științe presupune că liceul, universitatea, biblioteca, precum și institutele de cercetare ale AȘM se vor subordona direct Ministerului Educației, Cercetării și Culturii, ce urmează a fi instituit după reforma Guvernului.

Mai exact, Liceul Academiei de Științe se va transforma în Liceul republican pentru copii dotați, universitatea AȘM ar urma să fie absorbită de către Universitatea de Stat din Moldova, iar Biblioteca Academiei va fi trecută în subordinea Bibliotecii Naționale.

Nici Grădina Botanică nu va mai fi în subordinea Academiei. Expertul Roman Chircă susține că o astfel de practică este tipică statelor europene. În opinia expertului, cel mai important element al reformei este faptul că banii pentru cercetare nu vor mai fi gestionați în interiorul Academiei de Științe, ci prin Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare.

„Principalul element este scoaterea finanțării proiectelor de cercetare în afara AȘM, și vor acces toți cercetătorii din universități, din societate, din întreprindere. Academia va fi un for științific și vor dispărea multe elemente conflictele de interese, când membrii Academiei sunt și membri ai instituțiilor care primesc fonduri din cadrul unei structuri create de AȘM. Era un cerc închis”, a constatat Roman Chircă.

Academia de Științe trebuia demult reformată, a opinat pentru Radio Chișinău și expertul Veaceslav Ioniță.

„Sper că nu se va merge la o simplă preluare de active, dar va fi chiar o reformă. Cred că AȘM trebuie să se ocupe cu științe și nu cu administrarea de proprietăți și averi și după asta să ne trezim cu dosare la CNA. Statul nostru alocă bani pentru cercetare, însă Guvernul, Parlamentul deseori când au nevoie de expertiză și analiză apelează la societatea neguvernamentală pentru a primi expertiză, așa ne pomenim în situația că unii venim cu soluții și consultanță, iar alții primesc finanțare. Cercetările fundamentale, în cea mai mare parte, sunt concentrate în universității, cele mai multe inovații se fac în universității, iar finanțarea de 100 % este la AȘM. Avem un handicap enorm la modul în care este finanțată știința”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Pe de altă parte, președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca, se arată nemulțumit de reformă și a cerut ca Universitatea și bibliotecile să rămână în subordinea Academiei, însă propunerile sale au fost respinse de Guvern. Într-o adresare prim-ministrului, președintele Sfatului Academicienilor al AȘM, Teodor Furdui, scria înainte de aprobare în Guvern, că în proiectul de lege sunt multe erori, care vor duce la degradarea științei autohtone. „Diminuarea rolului Academiei de Științe de a efectua cercetări și deposedarea acesteia de dreptul de a fonda instituții științifice va constitui o greșeală fatală nu doar în plan național, ci și internațional”. În scrisoare se mai menționează că această reformă creează o atmosferă tensionată în cadrul Academiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău