Fondul de pensii va avea nevoie de suport bugetar

  • 20 Ianuarie 2014 17:04
Fondul de pensii va avea nevoie de suport bugetar

Deficitul fondului de pensii se va ridica anul acesta la 120 de milioane de lei, față de 80 de milioane anul trecut.

Acesta urmează să fie acoperit din Bugetul de Stat, însă Guvernul își propune pentru 2014 o serie de măsuri pentru sporirea contribuțiilor de asigurări sociale, precum înăsprirea sancțiunilor pentru agenții economici care dau salarii în plic. Prioritățile privind modernizarea sistemului de pensii au fost prezentate, luni, 20 ianuarie, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga.

Fondul de pensii va avea și anul acesta nevoie de suport bugetar, întrucât banii acumulați din contribuțiile la asigurările sociale nu sunt suficienți. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, a precizat că acest lucru se întâmplă începând cu anul 2008, iar de atunci, statul nu a reușit să îmbunătățească situația în domeniu. Pentru 2014 există mai multe inițiative pentru responsabilizarea contribuabililor, însă, deocamdată, se mizează pe buna credință și pe spiritul civic al angajaților.

O altă povară pentru sistemul de pensii sunt categoriile privilegiate, care beneficiază de pensii mai mari sau de perioade de contribuție mai mici. Este vorba despre judecători, procurori, deputați, miniștri, angajați ai organelor de forță. Reformele în acest sens, însă, vor ține cont de respectarea drepturilor acestor persoane, astfel încât acestea se vor referi doar la viitorii angajați, a subliniat Valentina Buliga.

Într-un an electoral nu se va recurge la reforme radicale în sistem, consideră expertul economic, Alexandru Fală.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați peste 650 de mii de pensionari, care sunt asigurați cu pensii prin contribuțiile a 805 mii de angajați. Astfel, un pensionar este susținut financiar de 1,3 contribuabili, raport care ar trebui să fie de 4 ori mai mare, pentru a avea un sistem de asigurări sociale sustenabil, potrivit datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău