Fondatorul unei întreprinderi, condamnat pentru evaziune fiscală, cu obligarea achitării sumei de aproape 9.000.000 lei

  • 10 Aprilie 2023 08:58
Fondatorul unei întreprinderi, condamnat pentru evaziune fiscală, cu obligarea achitării sumei de aproape 9.000.000 lei

Urmare a unui dosar trimis în judecată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), administratorul unei întreprinderi în proces de lichidare urmează să achite aproape 9.000.000 lei în folosul statului pentru evaziune fiscală comisă în 2012-2014, anunță Procuratura Generală.

Întreprinderea a activat în domeniul comerțului engros cu produse alimentare preponderent, precum și cu produse de tutun, băuturi alcoolice, cereale și furajere pentru animale, cu materialel lemnoase și de construcție. Astfel, aceasta avea contracte cu peste o mie de agenți economici, cu acoperire națională de 85%.

Totuși, pe parcursul acelor doi ani, Serviciul Fiscal de Stat a constatat că întreprinderea nu a achitat impozite și taxe de peste 5.000.000 lei. Prin urmare, inspectoratul a sesizat procuratura, care urmare a investigațiilor a trimis dosarul în judecată. Pronunțarea hotărârii din aprilie 2023 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, a fost precedată de multiple procese de judecată pe latura civilă a administratorului întreprinderii, care anterior falimentase, după care a urmat procedura de lichidare a ei. Prin urmare, atât administratorul, cât și întreprinderea au fost recunoscuți vinovați, iar ulterior au fost liberați de pedeapsa penală datorită expirării termenului de prescripție pentru această infracțiune. Totuși, concomitent acțiunii civile în cadrul dosarului penal instrumentat de procurorii PCCOCS, fostul administrator și întreprinderea urmează să achite aproape 9.000.000 lei în folosul statului.

Până la devenirea definitivă a sentinței, totuși, persoana vizată în dosarul de evaziune fiscală beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
32,24
Câțiva nori
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău