Fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a fost arestat. Care sunt acuzațiile aduse miliardarului rus

  • 25 August 12:14
Fondatorul platformei Telegram, Pavel Durov, a fost arestat. Care sunt acuzațiile aduse miliardarului rus

Patronul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat ieri seara, 24 august, pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, după ce anchetatorii francezi au emis un mandat de percheziție contra sa pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată, au declarat surse apropiate cazului pentru France Presse.

Rețeaua Telegram, deosebit de influentă în Rusia, Ucraina și republicile fostei Uniuni Sovietice, este clasată ca una dintre principalele platforme de social media după Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat. Aceasta își propune să atingă un miliard de utilizatori în următorul an.

Cu sediul în Dubai, Telegram a fost fondată de Pavel Durov. În vârstă de 39 de ani, acesta s-a născut în Rusia, țară pe care a părăsit-o însă în 2014 după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile care făceau opoziție pe platforma sa de social media VK, pe care a vândut-o.

În momentul arestării sale în Franța, pe pista aeroportului Bourget, Durov călătorea la bordul avionului său privat, a relatat TF1. El venea din Azerbaidjan, era însoțit de un bodyguard și de o femeie și a fost arestat în jurul orei locale 21:00. Potrivit BFMTV, el are și cetățenie franceză.

Durov era vizat de un mandat de arestare în Franța în cadrul unei anchete preliminare a poliției deschise pentru lipsa moderării de conținut pe Telegram, ceea ce, în opinia poliției, a permis ca activitatea infracțională să continue nestingherită pe platforma sa criptată, fiind vorba inclusiv de spălare de bani, trafic de droguri și partajarea de conținut pedofil, infracțiuni de care Durov s-ar face complice în calitatea sa de șef al platformei.

După ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat – și uneori explicit și înșelător – pentru ambele părți din război și pentru politica din jurul conflictului. 

Aplicația a devenit mijlocul preferat de comunicare pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și pentru oficialii săi. De asemenea, Kremlinul și guvernul rus o folosesc pentru a-și disemina știrile. Este, totodată, unul dintre puținele platforme în care rușii pot accesa știri despre război.

Durov, a cărui avere a fost estimată de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, a declarat că unele guverne au încercat să facă presiuni asupra sa, dar aplicația, care are acum 900 de milioane de utilizatori activi, ar trebui să rămână o „platformă neutră” și nu un „jucător în geopolitică”.

De la emiterea mandatului de căutare pe numele său, valabil doar în Franța, miliardarul franco-rus a evitat să mai vină în Franța și Europa, potrivit TF1. 

El se afla mai frecvent în Emiratele Arabe Unite, în țările fostei Uniuni Sovietice și în America de Sud. Prin urmare, prezența sa la Le Bourget este o enigmă deocamdată.

Ambasada Rusiei în Franța a declarat agenției ruse de știri de stat TASS că nu a fost contactată de echipa lui Durov, dar că a luat măsuri „imediate” pentru a clarifica situația.

Reprezentantul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, și alți câțiva politicieni ruși s-au grăbit să acuze Franța că acționează ca o dictatură. 

Unele persoane naive încă nu înțeleg că, dacă joacă un rol mai mult sau mai puțin vizibil în spațiul informațional internațional, nu este sigur pentru ele să viziteze țări care se îndreaptă spre societăți mult mai totalitare”, a scris Ulianov pe X.

Anchetatorii de la ONAF (Oficiul Național de Luptă Antifraudă, atașat Departamentului Vamal din Franța) au spus că Durov urma să fie prezentat unui judecător de instrucție sâmbătă seara, înainte de o eventuală punere sub acuzare, duminică, pentru o serie de infracțiuni: terorism, droguri, complicitate, fraudă, spălare de bani, manipulare de bunuri furate, conținut pedofil, etc. 

Pavel Durov va ajunge cu siguranță în arest preventiv”, a comentat un anchetator pentru TF1/LCI. „Pe platforma sa, el a permis comiterea unui număr incalculabil de infracțiuni și delicte și nu a făcut nimic pentru a modera (conținutul) sau pentru a coopera (cu autoritățile)”, a spus o sursă apropiată cazului.

Nu există nicio îndoială că acesta va fi plasat în arest preventiv în urma inculpării sale. Pavel Durov, un miliardar, dispune de mijloace considerabile pentru a fugi, iar garanțiile sale de reprezentare îi vor convinge cu greu pe judecători, arată TF1.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău