Focurile de artificii, activitatea industrială și traficul rutier sunt principalele cauze ale creșterii nivelului de poluare în atmosferă în municipiul Chișinău

  • 03 Ianuarie 2023 13:06
Focurile de artificii, activitatea industrială și traficul rutier sunt principalele cauze ale creșterii nivelului de poluare în atmosferă în municipiul Chișinău

Focurile de artificii, activitatea industrială și traficul rutier sunt principalele cauze ale creșterii nivelului de poluare în atmosferă în municipiul Chișinău, potrivit Agenției de Mediu, transmite Radio Chișinău.

Deși au fost interzise, focurile de artificii au fost cauza importantă de poluare a mediului, a declarat pentru Radio Chișinău, Mariana Lungu șefa de direcție la Agenția de Mediu.

„Fiecare al doilea locuitor al capitalei a utilizat artificii, desigur că sunt o cauză destul de importantă pentru condițiile pe care le produc în aerul atmosferic. Cu toate că au fost interzise, ele și-au făcut aportul. Cauzele sunt diverse, printre care și sursele entropice care ține de activitatea industrială, activitatea centralelor termice, electrice, în cazul nostru cele termice, sistemul de încălzire  individual al populației, și nu în ultimul rând traficul rutier care a fost destul de intens pe parcursul acestei perioade. Începând cu data de 30 decembrie, inclusiv până astăzi (n.r. 3 ianuarie), avem la fel o depășire. Nivelul de poluare cu aceste particule se menține, dar nu atât de ridicat, undeva de 2 ori este depășirea a standardelor de calitate a mediului”, a spus Lungu.

Potrivit Agenției de Mediu, autoritățile publice responsabile de avertizare și prevenire poluării mediului, ar trebui să îndemne agenții economici să sisteze activitatea economică pentru diminuarea emisiilor poluante, să modernizeze instalațiile de purificare, și să fluidizeze traficul în aria municipiului Chișinău.

Influența sectorului cald în combinație cu vântul slab și prezența straturilor de reținere au contribuit la acumularea poluanților în aer. Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală au contribuit la depășiri ale normelor sanitare pentru particulele PM10.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău