Focuri de armă și bombardamente la granița dintre Kîrgîzstan și Tadjikistan. Au fost înregistrate victime de ambele părți

  • 14 Septembrie 17:03
Focuri de armă și bombardamente la granița dintre Kîrgîzstan și Tadjikistan. Au fost înregistrate victime de ambele părți

Gărzile de frontieră kîrgîze și tadjice au tras focuri de armă uneia împotriva celeilalte în trei incidente separate miercuri, după o dispută asupra graniței celor două națiuni din Asia Centrală, conform oficialilor din ambele părți, scrie Reuters.

Luptele, care vin în ajunul unei întâlniri a organismului de securitate regional și pe fundalul luptelor dintre Rusia și Ucraina precum și ale Azerbaidjanului împotriva Armeniei, au început după ce gardieni ai graniței kîrgîze i-au acuzat pe tadjici că se poziționează pe o porțiune a graniței care nu a fost demarcată.

Atât Kîrgîzstan cât și Tadjikistan sunt aliate cu Rusia și găzduiesc baze militare ruse, însă luptele privind problemele de la graniță sunt frecvente iar anul trecut aproape au dus la un război total între fostele republici sovietice.

Partea tadjică a spus într-un comunicat că gărzile de frontieră kîrgîze au tras, neprovocate, focuri de armă și de mortiere asupra avanposturilor lor.

Forțele de graniță ale Tadjikistanului spun că un gardian de la frontieră a fost ucis în incident iar alți doi au fost răniți, potrivit agenției de presă RIA Novosti. Kîrgîzstan a spus că doi dintre militarii săi au fost răniți și că încă două incidente au avut loc în diferite zone de la graniță, deși toate cele trei schimburi de focuri au avut loc de-a lungul graniței provinciei Batken.

Liderii kîrgîzi și tadjici sunt așteptați să participe la un summit al Organizației de Securitate de la Shanghai în Uzbekistan, în această săptămână, alături de președintele rus Vladimir Putin și liderul Chinei, Xi Jinping, precum și o serie de alți lideri mondiali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău