Focar de pestă porcină africană în localitatea Palanca din raionul Ștefan Vodă

  • 03 Noiembrie 2017 18:47
0%
00:00:00
00:00:00

Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în localitatea Palanca din raionul Ștefan Vodă, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Satul se află acum în carantină, după ce au fost închise toate drumurile, fiind lăsat un singur punct de acces în localitate. Toate animalele infestate au fost nimicite, anunță autoritățile. Sursa de infestare o reprezintă carnea adusă de localnici din Ucraina, unde în prezent există 28 de focare de pestă porcină. În prezent, importul de carne de porc din Ucraina este interzis. 

Autoritățile afirmă că au fost luate măsurile necesare pentru ca infecția să nu se răspândească, inclusiv a fost izolată localitatea, iar animale bolnave au fost incinerate, așa cum prevăd regulamentele în aceste situații. În cazurile în care proprietarii refuzau să le predea autorităților, s-a intervenit cu poliția, a anunțat directorul  general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati:

„La noi în țară, 85 de procente din porcine se află în sectorul privat, acolo unde condițiile de zoo-igienă, de întreținere, de hrană, cultura sanitară este diferită și este foarte greu de lucrat. Eu vă dau un exemplu, astăzi în Palanca, acolo unde sunt animalele bolnave, toate se nimicesc. Sunt cazuri când omul nu dorește, atunci sunt măsuri luate conform Codului Contravențional și alături de noi sunt inspectoratele de poliție care ne ajută.”

Riscul de răspândire a pestei porcine este mare, a atenționat Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, și a îndemnat populația să nu aducă produse din carne din Ucraina.

„Trebuie să constatăm că și de data aceasta, introducere în țară a acestei maladii este o urmare a nerespectării a restricțiilor de import sau a introducerii în țar prin bagajele călătorilor a produselor care pot fi purtătoare a virusului de pestă porcină. Ne va costa foarte mult, atât pe noi, cât și pe deținătorii de animale.”

Până la sfârșitul acestei zile, la hotarele satului Palanca urmează să fie amplasate mai multe filtre sanitare, care nu vor permite scoaterea sau introducerea produselor alimentare în localitate.  În această localitate au fost identificate 7 animale infestate, în 3 gospodării și au fost nimicite prin incinerare, după cum au declarat reprezentanții ANSA.  Sub supraveghere se află și o parte a localității vecine, satul Tudora.

În Republica Moldova au mai fost înregistrate, anul trecut, patru focare de pestă porcină africană - două în raionul Dondușeni și câte unul în raioanele Soroca și Edineț. Toate focarele au fost lichidate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău