FNF: Partidul Democrat s-a abătut de la Acordul cu partenerii europeni

  • 27 Ianuarie 2015 19:12
FNF: Partidul Democrat s-a abătut de la Acordul cu partenerii europeni

Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF) ia act cu surprindere de declarația președintelui Partitului Popularilor Europeni, Joseph Daul,

 pe pagina personală de pe o rețea de socializare, în care își exprimă satisfacția referitor la constituirea ”Alianței pentru o  Moldovă Europeană” unde însă subliniază: ”Regret că nu toate partidele pro-europene au  demonstrat același simț al responsabilității. Decizia Partidului Liberal de a se sustrage de la  datoria ce îi revenea nu a lăsat drept alternative decît un guvern minoritar sau alegeri  anticipate care ar fi scufundat țara într-o criză politică profundă și condamnat viitorul politic al Republicii Moldova.”

Ținem pe această cale să amintim domnului Daul că în data de 20 ianuarie a acestui an o delegație politică europeană de mediere constituită din președintele Partidului Liberalilor Europeni, Sir Graham Watson, din partea PPE de către președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, Elmar Brok, și de către vicepreședintele grupului parlamentar al Alianței Socialiștilor și Democraților Europeni, Knut Fleckenstein, s-a deplasat la Chisinau unde, după negocieri cu liderii celor trei partide pro-europene, s-a ajuns la un consens fiind redactat și un text ce a fost publicat între timp integral și în mass-media.

Tot pe această cale ținem să subliniem că Partidul Liberal din Moldova nu s-a abătut în niciun moment de la prevederile stabilite în comun în acest acord. La fel amintim că denunțarea și reformularea acordului stabilit împreună cu partenerii politici de dialog din Europa a fost întreprinsă de Partidul Democrat prin vocea liderului ei, Marian Lupu.

Directorul FNF pentru Europa de Sudest, Daniel Kaddik, își exprimă totodată speranța că se va constitui totuși în final o alianță între cei trei parteneri politici democratici, care ar trebui să conștientizeze că au o răspundere comună nu numai față de votul pro-european exprimat de către alegătorii din Moldova ci și de viitorul parcurs al acestei țări. De asemenea responsabilul fundației germane a adăugat:  „Susțin poziția Președintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, privind depolizarea instituțiilor  cheie ale statului. Pentru o coaliție funcțională este nevoie nu numai de fairplay ci și de un algoritm după care să se constituie alocarea portofoliilor și funcțiilor ministeriale. Constat cu  regret că acest deziderat nu a putut fi atins în timpul negocierilor iar vina nu trebuie căutată la Partidul Liberal”, se arată într-un comunicat al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău