FMI vede semne ale unei redresări globale mai solide, dar riscurile semnificative rămân

  • 21 Martie 2021 10:24
FMI vede semne ale unei redresări globale mai solide, dar riscurile semnificative rămân

Geoffrey Okamoto, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a apreciat că se întrevăd semnele unei redresări economice globale mai solide, dar a avertizat că rămân riscuri semnificative, inclusiv extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În aprilie, FMI va actualiza previziunile din ianuarie, care indicau un avans al economiei mondiale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile suplimentare de sprijin adoptate în SUA, a declarat Okamoto, fără a oferi detalii.

Într-un discurs rostit la Forului de dezvoltare al Chinei, oficialul FMI și-a exprimat temerile privind adâncirea diferențelor între economiile avansate și cele emergente, în condițiile în care de la începutul pandemiei aproximativ 90 de milioane de persoane au ajuns sub pragul de sărăcie extremă.

Deja China s-a redresat la nivelul de creștere de dinaintea pandemiei, înaintea tuturor marilor economii, deși consumul privat este încă în urma investițiilor. În afara Chinei, însă, există semne îngrijorătoare ale adâncirii decalajului între economiile avansate și cele emergente, a afirmat Okamoto.

Acesta a adăugat că perspectivele rămân "excepțional" de nesigure, este neclar cât va dura pandemia, iar accesul la vaccinuri rămâne extrem de inegal, atât în economiile avansate, cât și cele emergente.

Okamoto a explicat că unele țări, în special cele cu venituri scăzute și un nivel ridicat al datoriei, nu dispun de suficiente posibilități pentru a majora cheltuielile, în vederea intensificării luptei cu pandemia și a atenuării impactului economic.

Înăsprirea condițiilor financiare ar putea exacerba vulnerabilitățile în țările cu un nivel ridicat al datoriei publice și private, a avertizat oficialul FMI, citând recenta creștere a randamentelor bondurilor, în urma așteptărilor piețelor privind retragerea mai devreme a măsurilor de stimulare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău