FMI va publica în 25 ianuarie raportul World Economic Outlook pentru a include evoluțiile recente legate de pandemie

  • 05 Ianuarie 2022 10:10
FMI va publica în 25 ianuarie raportul World Economic Outlook pentru a include evoluțiile recente legate de pandemie

Fondul Monetar Internațional va publica în 25 ianuarie raportul World Economic Outlook privind proiecțiile economice globale, cu o săptămână mai târziu decât era planificat, pentru a lua în calcul cele mai recente evoluții cauzate de răspândirea variantei Omicron a coronavirusului în întreaga lume, a anunțat marți un purtător de cuvânt al FMI, pe fondul indiciilor că instituția va înrăutăți prognozele, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

"Raportul actualizat World Economic Outlook va fi lansat în 25 ianuarie pentru a permite echipelor noastre să încorporeze cele mai recente evoluții legate de pandemia de COVID-19 în previziunile economic", a declarat oficialul FMI.

Luna trecută, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, anunța că se așteaptă la publicarea raportului în 19 ianuarie.

În octombrie, FMI și-a revizuit ușor în scădere, cu 0,1 puncte procentuale, estimările privind evoluția Produsului Intern Brut Mondial, care ar urma să înregistreze un avans de 5,9% în 2021. Potrivit instituției financiare internaționale, această revizuire este cauzată, parțial, de o înrăutățire a perspectivelor pentru economiile avansate, din cauza perturbărilor apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare. Însă această înrăutățire este compensată parțial de un avans mai puternic al unor state emergente exportatoare de materii prime și al unor economii în curs de dezvoltare. Pentru acest an, FMI se așteaptă la un avans al economiei mondiale de 4,9%.

Economiștii previzionează că FMI va înrăutăți prognoza privind PIB-ul SUA, cea mai mare economie mondială, ținând cont de răspândirea rapidă a variantei Omicron a coronavirusului. În octombrie, FMI și-a revizuit în scădere, cu un punct procentual, estimările privind evoluția economiei americane, care ar urma să înregistreze un avans de 6% în 2021, din cauza perturbărilor din lanțurile de aprovizionare și a deficitului de pe piața forței de muncă. Pentru acest an, FMI se așteaptă la un avans al PIB-ului SUA de 5,2%.

Varianta Omicron generează în prezent o creștere puternică a cazurilor de COVID-19 în numeroase țări, dintre care unele bat recorduri de la începutul pandemiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău