FMI va crește asistența pentru R. Moldova cu 267 milioane de dolari

  • 13 Aprilie 2022 11:56
FMI va crește asistența pentru R. Moldova cu 267 milioane de dolari

Fondul Monetar Internațional (FMI) anunță că a ajuns la un acord cu partea moldoveană în ceea ce privește creșterea asistenței pentru Republica Moldova cu încă 267 milioane de dolari, informează Mold-street.com.

Astfel, potrivit sursei citate, în total asistența de credit din partea FMI se ridică la 815 milioane de dolari.

Sprijin financiar suplimentar pentru satisfacerea nevoilor urgente

„După discuții productive, autoritățile moldovenești și echipa FMI au ajuns la un acord la nivel de personal cu privire la extinderea acordurilor prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Echipa va recomanda creșterea sprijinului FMI către Moldova cu 194,6 milioane DST (aproximativ 267 milioane dolari), ducând pachetul total de finanțare din cadrul programului la 594,3 milioane DST (aproximativ 815 milioane de dolari). Acest sprijin financiar suplimentar va contribui la satisfacerea nevoilor urgente de finanțare a balanței de plăți care decurg din șocuri adverse mari, inclusiv războiul din Ucraina și sancțiunile internaționale împotriva Rusiei și Belarusului, și va cataliza sprijinul din partea comunității internaționale. Acordul este supus aprobării de către Comitetul executiv al FMI, care urmează să analizeze cererea de mărire în luna mai”, a declarat Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI pentru Moldova.

Potrivit lui, prima plată în cadrul programului majorat în valoare de 108,2 milioane DST (aproximativ 149 milioane USD) va fi disponibilă imediat, odată cu finalizarea primei revizuiri și alocată pentru sprijin bugetar.

Moldova are nevoie urgent de 1,7 miliarde de dolari

„Războiul din Ucraina a avut drept rezultat efecte semnificative asupra economiei moldovenești. PIB-ul real este de așteptat să stagneze în acest an, cu proiecții supuse unei incertitudini ridicate. Se preconizează că perturbările comerțului și creșterea prețurilor mărfurilor vor crește deficitul de cont curent la 13,3% din PIB în acest an.

Citiți continuarea pe Mold-street.com

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău