FMI solicită guvernului să intervină în situația creată la Banca de Economii

  • 22 Noiembrie 2012 08:56
FMI solicită guvernului să intervină în situația creată la Banca de Economii

Republica Moldova mai are câteva restanțe față de acordul de finanțare convenit cu Fondul Monetar Internațional acum doi ani.

Programul a fost prelungit pentru câteva luni, au anunțat miercuri, 21 noiembrie, premierul Vlad Filat și șeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev, care își încheie vizita de documentare la Chișinău. În același timp, Fondul solictă guvernului să intervină urgent în situația creată la Banca de Economii și îi sugerează să majoreze taxa pentru vinietă și accizele la produsele petroliere. 

Fondul Monetar prognozează o creștere economică în 2012 de 0,3% față de 4% cât anunțase acum un an. Acest obiectiv nu a fost realizat din cauza încetinirii ritmului de creștere economică în Europa și a secetei severe. În același timp, comerțul, producția industrială și remitențele au stagnat, a declarat Nikolay Gueorguiev. Pentru anul viitor, este prevăzută o creștere de 4% și reducerea deficitului bugetar de la 1,9% din Produsul Intern Brut, în 2012, la 1,5%, anul viitor.

Șeful misiunii FMI a remarcat restanțele la capitolul transparenței  proprietarilor băncilor și la aprobarea cadrului bugetar pe termen mediu. Șeful misiunii s-a declarat îngrijorat și de problemele legate de Banca de Economii și a cerut o implicarea urgentă a autorităților în acest caz. Pentru că aceste două condiții nu au fost îndeplinite, guvernul a solicitat extinderea cu câteva luni a programului actual, iar o nouă misiune a Fondului va reveni la Chișinău în primăvara anului 2013.

Șeful misiunii FMI a vorbit și despre necesitatea majorării taxei pentru vinietă și ajustarea accizelor la combustibili, pentru majorarea veniturilor la buget.

Premierul Vlad Filat susține că guvernul va continua reformele în vederea menținerii unei stabilități la nivel macroeconomic. El a punctat în acest context elaborarea unui nou cadru bugetar pe termen mediu, fortificarea administrației fiscale și îmbunătățirea managementul întreprinderilor de stat. Premierul a mai anunțat că după finalizarea acestui program vor începe discuțiile privind un nou acord cu FMI.

Amintim că Republica Moldova a semnat în ianuarie 2010 un acord cu FMI care prevede acordarea unui credit de aproximativ 570 de milioane de dolari, pentru menținerea stabilității financiare, reducerea sărăciei și creșterea economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău